Katru gadu kāda no SBJLP dalībvalstīm izvēlas tēmu un uzaicina kādu valstī pazīstamu autoru uzrakstīt vēstījumu pasaules bērniem, savukārt mākslinieks uzzīmē atbilstošu plakātu. Šie materiāli noder publikācijām presē, kā arī tiek izmantoti pasākumos bibliotēkās, lai rosinātu  interesi par grāmatām un veicinātu vēlēšanos lasīt (www.ibby.org).

 

2013.gadā pasaulē izskan Amerikas Savienoto Valstu piedāvātais vēstījums visiem bērniem “Grāmatu prieks apkārt pasaulei”, kura autore ir Peta Mora; plakāta mākslinieks − Ešlijs Braiens.

Grāmatu prieks apkārt pasaulei!

Mēs lasām, tu un es.
Redzam burtus topam par vārdiem
Un vārdus topam par grāmatām,
Kuras mēs turam rokās.

No lappusēm atskan čuksti
Un krāčainu upju duna;
Dzirdam, kā lāči dzied
Mēnesim jautras dziesmas.

Mēs ieejam apburtās pilīs;
No mūsu rokām koki mākoņos tiecas.
Drosmīgas meitenes lido;
Zēni zvejo mirdzošas zvaigznes.

Tu un es – mēs lasām, apkārt un apkārt,
Grāmatu prieku apkārt pasaulei.

/Petas Moras dzejolis/

 

Kas ir “grāmatu prieks”?

 

Pirms 10 gadiem Moras jaunkundze izveidoja vārdu savienojumu “grāmatu prieks”, lai apvienotu individuālo lasītāju lasīšanas pieredzi. Par rakstīšanu un grāmatu prieku Mora saka: “Es uzturu rakstīšanas noslēpumainību – gan dzejā, gan prozā. Vārdi ir sajūsma, kas pauž garastāvokļus, emocijas, idejas. Lasītāji auditorijā vienmēr smaida. Man patīk apļi (man ir daudzas aizraušanās): Zeme, Mēness, tiem apkārt virpuļojošs rokās sadevušos bērnu aplis. Es vēlējos, lai šis sacerējums par grāmatu prieku atklāj, kā grāmatas mūs savieno lasītāju lokā.
Liels gods bija sadarboties ar talantīgo mākslinieku Ešliju Braienu, dāsnu, talantīgu un iedvesmojošu cilvēku, kurš ilustrēja šo sacerējumu organizācijai, ko es augstu vērtēju.”

 

Plakāta rašanās: Ešlija Braiena komentāri

“Dzejolis ir tik aktuāls – tik vienkāršs – un atspoguļo tik daudzus mūsu iemīļoto grāmatu aspektus, ka tas radīja manā apziņā neskaitāmus tēlus. Bija aizraujoši to atspoguļot plakātā.

Es vēlējos mākslu padarīt kustīgu – ar spilgtiem elementiem, kuri paplašinātu sacerējumu un iepriecinātu skatītājus. Visas tās dažādās lietas, kurām pieskārās Peta Mora, bija iztēles bagātas un rotaļīgas. Es vēlējos plakātā iedvest rotaļīguma garu.

Es zināju, ka dzejolis uzrunās bērnus – cilvēkus – visā pasaulē. Cilvēki dzejoļa iespaidā radīs paši savus stāstus. Es vēlējos radīt tēlus, kurus varētu novērtēt jebkuras kultūras un jebkuras izcelsmes cilvēki. Tāpēc dzejolis redzamo tver starptautiskā skatījumā. Es jutu: ja varētu koncentrēties uz šīm iezīmēm, plakāts uzrunātu un vienotu visus.”

Peta Mora, 2013. gada Starptautiskās bērnu grāmatu dienas vēstījuma autore, ir dzejniece, kura mīl bērnus, vārdus un grāmatas. Viņa ir saņēmusi vairāk nekā 40 apbalvojumus par grāmatām bērniem, tīņiem un pieaugušajiem. Dažas no viņas grāmatām ir publicētas arī spāņu, ķīniešu, japāņu, korejiešu un arābu valodās. Petai Morai patīk dalīties ar grāmatu prieku, tādā veidā iedrošinot ģimenes un pedagogus audzināt jaunos lasītājus.

 

Ešlijs Braiens, 2013. gada Starptautiskās bērnu grāmatu dienas plakāta mākslinieks, kopš piecu gadu vecuma rada grāmatas – ir to autors, ilustrators, grāmatsējējs, izdevējs un izplatītājs. Turklāt arī stāstu stāstītājs, dzejnieks un mūziķis. Viņš saņēmis vairākas balvas par ilustrācijām un ir viens no iemīļotākajiem ilustratoriem Amerikas Savienotajās Valstīs.