No 9. jūlija līdz 15. jūlijam, apmeklējot kādu no programmas “Vecpiebalga atver durvis 2012” sarīkojumiem, varēs atklāt un iepazīt vēsturiskā novada skaistumu.

 

Vecpiebalgas novada domes priekšsēdētāja Ella Frīdvalde-Andersone stāstīja, ka nedēļas garo saiešanu slātaviešu garā “Vecpiebalga atver durvis 2012” piedāvā pašvaldība kopā ar muzikālo teātri “Ars nova”. Vecpiebalga līdz šim daudziem asociējusies ar ūdensrozēm, kas jūlijā zied īpaši skaisti, taču ar gaidāmo pasākumu programmu iecerēts parādīt, ka Vecpiebalga ir bagāta ar atpazīstamiem kultūrvēsturiskām vietām.

 

“Vecpiebalga atver durvis 2012” būs ne tikai mūzikas un māksla festivāls, bet tā būs arī iespēja katram atklāt un noskaidrot Latvijas kultūrvēsturē atpazīstamākā novada unikalitāti un baudīt vecpiebaldzēnu viesmīlību. Nedēļas izskaņā Alauksta estrādē notiks rakstnieces Ingunas Baueres un komponista Jāņa Lūsēna radītā muzikālā lieluzveduma “Ja tik mīļa ielūgšana” izrāde.

 

“Vecpiebalga atver durvis 2012” atklāšana notiks 9. jūlijā Inešos. Šajā dienā Vecpiebalgā pirmo reizi notiks tautastērpu izstāde, kurā apmeklētājus sagaidīs arī stāsti par tērpu tapšanu.

 

Frīdvalde-Andersone informēja, ka tautastērpu izstādi iecerēts rīkot kā tradicionālu pasākumu, kas notiek reizi četros gados, gadu pirms dziesmu un deju svētkiem. Tautastērpu izstādē ar savu veikumu piedalīsies audēji no visas Latvijas. “Lai arī dziesmu svētki notiek pēc gada, tautastērpi jāsāk darināt laikus. Tāpat es ceru, ka reiz pienāks laiki, kad katram mājās būs tautastērps, kurā ietērpties svētku dienās,” pauda Vecpiebalgas novada domes priekšsēdētāja.

Sarīkojuma otrajā dienā aktivitātes gaidāmas Dzērbenes pilī, kur būs gan novadnieku mākslinieku darbu izrādīšana, gan arī notiks “Sinfonietta Rīga” koncerts, bet 11.jūlijā notiks sarīkojums “Vecpiebalgā ielūdz Kārlis Skalbe”, kad vakarā Kārļa Skalbes “Saulrietos” notiks Jāņa Lūsēna koncertprogramma “Zelta sirds”, piedaloties Liepājas zvanu ansamblim “Campanella”, Zigfrīdam Muktupāvelam un pašam Lūsēnam.

 

Savukārt 12. jūlijā kultūras programma būs baudāma Kaivē. Šajā dienā būs gan Padomju retro auto brauciens, gan novada tēlnieku darbu izstāde, gan arī koncerts, kurā Emīla Dārziņa dziesmas izdziedās Ingus Pētersons. Dienu vēlāk aktivitātes notiks Taurenē, bet 14.jūlijā būs gaidāma visbagātīgākā pasākumu programma, kas noslēgsies ar lieluzvedumu. Šajā dienā no plkst.13 dažādas izdarības norisināsies brāļu Kaudzīšu “Kalna Kaibēnos”, bet plkst.20 Alauksta estrādē sāksies lieluzvedums “Ja tik mīļa ielūgšana”, bet vakar noslēgumā būs tautas sadziedāšanās.

 

Lieluzveduma režisors Varis Brasla minēja, ka Vecpiebalgas novads ir vilinošs gan skaistās dabas, gan arī uzņēmīgo cilvēku dēļ. Lieluzvedums, kurā piedalīsies gan zināmi teātra aktieri, gan Vecpiebalgas pašdarbnieku kolektīvi, būs interesants ar to, ka šajā iestudējumā vienuviet satiksies Vecpiebalgas novada dižļaudis, kuriem satikšanās dzīves laikā dažādo paaudžu dēļ nebija lemta.

Lieluzveduma teksta autore un rakstniece Inguna Bauere skaidroja, ka “Ja tik mīļa ielūgšana” tiks izradīta vietā, kur savulaik skatītājiem bijusi iespēja redzēt dažādus “Mērnieku laiku” uzvedumus. Ar jauno iestudējumu Alauksta estrāde pēc ilgāka pārtraukuma atkal priecēs ar kādu uzvedumu.

 

“Nosaukums jau izsaka visu pamatdomu. Lūsēna ideja bija savest kopā visus Vecpiebalgas slavenos cilvēkus, un tā tapa uzvedums, kurā satiekas Vecpiebalgas novada slavenības, kas ierodas ciemos pie Kārļa Skalbes “Saulrietos”,” atklāja Bauere.

 

Uzvedumā satiksies Kārlis Skalbe, Matīss un Reinis Kaudzītes, Andrejs Pumpurs, Antons Austriņš, kā arī Pietuka Krustiņš, Švauksts un Prātnieks no “Mērnieku laikiem” kā arī citi tēli, kurs atveidos aktieri Ģirts Ķesteris, Uldis Anže, Ivars Puga, Andris Keišs un citi.

 

Savukārt “Vecpiebalga atver durvis 2012” pēdējā dienā Vecpiebalgas evaņģēliski luteriskajā baznīcā varēs baudīt dievkalpojumu, bet pēc tam baznīcā dziedātājas Kristīnes Zadovskas izpildījumā skanēs Jāņa Lūsēna dziesmas.