Padomnieks skaidroja, ka konkurss ir paredzēts visu skolu skolotājiem, taču tas nav domāts uzņēmējiem. Skolotājiem būs jāmeklē partnerība ar uzņēmējiem, kuri varētu nodrošināt viņu ideju īstenošanu dzīvē. “Mēs vēlamies, lai visi konkursā tapušie mācību līdzekļi būtu publisks īpašums un lai tie nenonāk kāda viena uzņēmēja autortiesību lokā,” sacīja Tukišs. Konkursā pieejamā summa būs 300 000 latu.

 

Kā aģentūru LETA informēja VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Lietaviete, VIAA vēl nav saņēmusi ministra rīkojumu par iepirkumu digitālo mācību līdzekļu izstrādei, līdz ar to vēl nevar pateikt konkrētu datumu, kad iepirkums tiks izsludināts. Tiek plānots, ka tas varētu notikt mēneša laikā.

 

Kā ziņots, apgāds “Zvaigzne ABC” nav apmierināts ar izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa nakts sarunām sociālajā tīklā “Twitter”, kur politiķis, iespējams, ar apgāda “Lielvārds” īpašnieku Aivaru Gribustu apspriedis izdevēja izstrādāto mācību materiālu aplikāciju ieviešanu skolā.

 

Tukišs skaidroja, ka ministrs, izmantojot sociālā tīkla priekšrocības, publiski viena apgāda vadītāju iztaujāja par mācību līdzekļiem. “Es domāju, ka tieši šāda publiska sarakste varētu novelt aizdomas, ka kaut kas tiek darīts aizmuguriski vai lobētas kāda intereses, jo tās visiem ir pieejamas,” teica Tukišs.

 

To, ka “Zvaigzne ABC” sākotnēji neiesaistījās diskusijā, ministra padomnieks skaidroja ar nejaušību. “Tā bija neoficiāla saziņa, tā bija personiska ministra interese par mācību līdzekļiem. Šajā gadījumā sanāca tā, ka uz ministra jautājumiem par to, kā strādā mācību līdzekļi, sāka atbildēt viens no izdevējiem,” skaidroja Tukišs.

 

Uz jautājumu, kādēļ ministrs apgāda “Zvaigzne ABC” pārstāvei, kura centās iesaistīties sarunā, pateica “Paldies!”, Tukišs atbildēja, ka “Zvaigznes ABC” norāde, ka arī tā izstrādā mācību līdzekļus, nebija pamats turpmākai sarunai.

Padomnieks stāstīja, ka Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) ir plāns jau šovasar izsludināt apjomīgāku konkursu par mācību līdzekļu digitalizāciju, taču tas vēl esot ieceru līmenī, tādēļ viņš to plašāk nevarot komentēt. Tukišs apstiprināja, ka IZM pašlaik ir svarīgi rast risinājumu par mācību līdzekļu autortiesībām.

 

Kā ziņots, “Zvaigzne ABC” paužot neizpratni par ministra sarunām sociālajā vietnē, norādīja, ka jau kopš gada sākuma Ķīlis “publiskoja informācijas druskas”, kas attiecināmas uz elektronisko mācību līdzekļu izstrādi un iespējamo valsts iepirkumu. 11. maijā dažas minūtes pirms plkst.17.00 parādījusies informācija, ka IZM tūlīt izsludinās konkursu par interaktīvo mācību līdzekļu izstrādi valsts iepirkumam, taču konkursa nolikums publiskajā telpā parādījies nav, radot iespaidu, ka visas sarunas par elektronisko mācību līdzekļu izstrādi un ieviešanu skolās “ir tikušas, tiek un tiks risinātas tikai ar vienu uzņēmumu”.

 

“Gribustu ģimenei piederošais “Lielvārds” ir nozīmīgs mācību līdzekļu tirgus spēlētājs, kas piegādā skolām interaktīvās tāfeles un elektroniskos mācību materiālus, ir piedalījies un saņēmis finansējumu arī Eiropas Sociālā fonda daudzmiljonu projektā “Dabaszinātnes un matemātika”. Tomēr jājautā, vai ir pietiekami, lai turpmāk valsts pasūtījumi elektronisko mācību līdzekļu jomā tiktu orientēti tikai uz vienu firmu? Varbūt izglītības ministrs vēlētos aprunāties arī ar pārējiem izdevējiem, un nevis naktī un tviterī, bet dienas gaismā, sarīkojot tikšanos ar visiem ieinteresētajiem skolas mācību līdzekļu veidotājiem?” norāda “Zvaigzne ABC”.

 

Pēc 4. jūnija vakarā “Zvaigzne ABC” izplatītā preses paziņojuma “Zvaigzne ABC” darbiniece Sintija Buhanovska 5. jūnijā plkst. 6.23 sociālajā tīklā “Twitter” no ministra saņēmusi ziņu: “Labrīt, vēlos vērst Jūsu un Jūsu priekšniecības uzmanību uz to, ka nekad neesmu negatīvi izteicies ne par “Zvaigznes ABC” darbību, ne par kādu no tās darbiniekiem personiski. Arī šajā incidentā medijos es atturējos no šāda rakstura komentāriem. Ar skumjām un jau kā apzinātu konflikta eskalāciju uztveršu turpinošu šāda veida saziņu medijos. Ceru, ka komunikācijas radītos riskus arī izdevniecībai izprotat Jūs un “Zvaigznes ABC” vadība.”

 

“Zvaigzne ABC” valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka preses paziņojumā pateicas ministram par iespēju sazināties vismaz “Twitter”, tomēr vēlreiz dara zināmu, ka kopš gada sākuma lasāmās un dzirdamās informācijas druskas par iespējamiem IZM iepirkumiem un konkursiem, mudina “Zvaigzni ABC” uzņemties iniciatīvu un savā un visu pārējo mācību literatūras veidotāju un izdevēju vārdā aicināt ministru noteikt tikšanos klātienē, kuras laikā būtu iespējams izrunāt jaunumus skolu digitalizācijas lietās, gūt informāciju par plānotajiem iepirkumu konkursiem, izzināt ministrijas plānus vismaz tuvākajai nākotnei, daloties šajā informācijā ar visiem ieinteresētajiem mācību grāmatu izdevējiem un veidotājiem.

 

“Vai arī, ja nu ministra veselības stāvokļa dēļ šāda tikšanās tuvākajā laikā nav iedomājama, varbūt pastāv iespēja, ka IZM vismaz savā mājaslapā skaidri un pārskatāmi dara zināmus visus jaunumus un lēmumus skolu digitalizācijas lietās, informējot par plānotajiem iepirkumu konkursiem ne tikai vienu uzņēmumu, bet arī visus pārējos. Piekritīsiet, ka saziņa twitter tomēr uzskatāma par ārkārtīgi sadrumstalotu un nepārskatāmu gan ierobežotā informācijas apjoma dēļ, gan tādēļ, ka vismaz pagaidām nav uzskatāma par oficiālu komunikācijas veidu,” aicina Kilbloka.