Izstāde “Skolu vēsture Latvijā” veidota par godu pirmās skolas Latvijā – Rīgas Domskolas (vēlāk Rīgas pilsētas ģimnāzija, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija) 800 gadu jubilejai un atspoguļo skolu vēstures attīstību Latvijā no pirmsākumiem līdz mūsdienām. Interesenti var iepazīties ar materiāliem par Rīgas Domskolas rašanos un veidošanos 19. gadsimta baltvācu vēsturnieku F. Amelunga, G. Švēdera, B. A. Holandera skatījumā. Izstādē sniegts ieskats arī ievērojamu Domskolas – Rīgas pilsētas ģimnāzijas absolventu un pirmo Latvijas Universitātes mācībspēku – biogrāfijās.

Pirmās Latvijas Republikas laikā, 20. gadsimta sākumā, skolu vēstures pētniecībai pievērsās latviešu izcelsmes pedagogi un vēsturnieki J. Kriškāns, A. Vičs, J. Straubergs, L. Adamovičs, kuru darbi un pētījumi ir pārstāvēti izstādē. Pētījumi ietver latviešu skolu pirmsākumus zviedru laikos, tautskolu attīstību un skolu vēsturi Vidzemē, Kurzemē un Rīgā. Latgales tautskolu un skolu vēsturi pētījis profesors B. Brežgo. Materiāli no LU Bibliotēkas Reto izdevumu un rokrakstu kolekcijas iepazīstina ar skolu vēsturi un darbību Pirmās Latvijas Republikas laikā. Ikvienu izstādes apmeklētāju ieinteresēs attēlu albums “Skolu celtniecība Latvijā no 1934. gada līdz 1936. gadam” un ieskats veco skolu ēku attēlos no Latvijas Nacionālās Digitālās bibliotēkas Letonica kolekcijas “Zudusī Latvija”.

Izstāde iepazīstina ar padomju okupācijas laika skolu vēsturi un jaunākajiem pētījumiem par Latvijas skolām. Pētījumi par pedagogu personībām un viņu devumu pedagoģisko ideju attīstībā Latvijā ir pieejami rakstu krājuma “Laikmets un personība” 13 sējumos.

Pieejams arī plašs materiālu klāsts, kas veltīts atsevišķām Latvijas skolām. Interesenti var iepazīties ar monogrāfijās apkopotiem pētījumiem, skolēnu un pedagogu atmiņām, fotogrāfijām par dažādām skolām – Vecpiebalgas skolu, Cesvaines vidusskolu, Āgenskalna ģimnāziju un citām.

Izstāde aicina ikvienu apmeklētāju un konferences dalībnieku pētīt un izzināt savas skolas vēsturi. Izstāde Centrālās bibliotēkas telpās būs apskatāma līdz 2012. gada 15. janvārim.