Sarīkojumā literatūrzinātniece, ilggadēja Sudrabkalna dzejas pētniece Ieva E. Kalniņa dalīsies pārdomās par dzejnieka vietu un nozīmi Latvijas literatūrā. Dzejnieks Jānis Peters, kurš pēdējos gados īpaši iedziļinājies Jāņa Sudrabkalna sarežģītajā personībā, paudīs savu redzējumu par šo neatkārtojamo dzejnieku ar baiļpilno, bet reizē jūtīgo dvēseli, kuram atvēlētais laiks iekrita šausmu un traģikas pārpilnajā 20. gadsimtā. Sudrabkalns un viņa laiks tiešā veidā ienācis arī paša Jāņa Petera jaunākajos dzejoļos, kurus autors lasīs sarīkojumā. Savukārt režisors Valdis Lūriņš stāstīs, kāpēc Jānis Sudrabkalns varētu būt interesants un vajadzīgs šodienas teātra skatītājam un kāds iestudējums šajā sakarā top Latvijas Nacionālajā teātrī.

 

Sarunā mēģināsim rast atbildes uz dažādiem jautājumiem. Kāpēc ir vērts lasīt Jāņa Sudrabkalna darbus un kāda varētu izskatīties latviešu dzeja bez viņa devuma? Vai Klodijas dziesminieks varēja nedzejot par Staļinu un dzīvi padomju saimē? Kāpēc izsūtītie Sibīrijā lasīja Viļa Lāča romānus, bet nelasīja Sudrabkalna dzeju? Kāpēc mēs Aleksandram Čakam piedodam to, ko nepiedodam Sudrabkalnam? Vai no Sudrabkalna  daudzus neatbaidīja padomju skola, un ieguvēji dažkārt nebija tie, kurus tur nemācīja? Un – vai ir iespējama Sudrabkalna dzejas renesanse 21. gadsimta Latvijā?

 

Aicinām ikvienu apmeklētāju piedalīties sarunā un uzdot jautājumus.

Pasākumu vadīs Māra Eņģele, RMM.

 

Pasākumi Rakstniecības un mūzikas muzejā notiek katru trešdienu plkst. 17:30. Sarīkojuma laikā (no plkst. 17:30 līdz 19:00) bērniem būs iespēja piedalīties muzeja nodarbībā Kas muzejam vēderā? Ieejas maksa sarīkojumā – Ls 1,50; pensionāriem, studentiem un skolēniem – Ls 1 (cenā iekļauts izstāžu apmeklējums); maksa par nodarbību bērniem – Ls 1.