Konkursā “Darini ābeci” skolēni, pirmskolas izglītības iestāžu audzēkņi un dažādu organizāciju vai pulciņu dalībnieki aicināti iepazīties ar Gotharda Frīdriha Stendera “Bildu ābici” un izprast tās veidošanas principus un vēsturisko kontekstu. Jaunieši aicināti diskutēt par 21. gadsimta vērtībām, ko atspoguļot mūsdienīgā ābecē, un, izmantojot interaktīvo tāfeli, radīt vizuālu kompozīciju – zīmētu alfabēta burtu ar tam pievienotu savas pamācības divrindi vai aktuālu vēstījumu mūsdienu bērniem un pieaugušajiem.

 

Tādējādi iecerēts izveidot mūsdienu bilžu ābeci, līdzīgu Gotharda Frīdriha Stendera ābecei, ar 21. gadsimta pamācībām dzīvei Latvijas bērnu un jauniešu skatījumā, kas būs pieejama www.darini.lv.

 

Konkurss tika atklāts Starptautiskajā dzimtās valodas dienā, 21. februārī. Darbus tam var iesniegt līdz 4.aprīlim, bet uzvarētāju apbalvošana notiks 23. aprīlī – Pasaules grāmatu un autortiesību dienā.

 

Zīmējumus var iesniegt arī, izmantojot tāfeles “Lielvārda” Kompetences centrā (Biķernieku iela 15, Rīga), zinātkāres centrā “Zili Brīnumi” (Dzirnavu iela 67, Rīga), bērnu zinātnes centrā “Zinoo” (Poruka iela 8, Cēsis) un izziņas un eksperimentu centrā “Lielvārdi” (Skolas 5, Lielvārde).

 

Konkursu “Darini ābeci” rīko UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) sadarbībā ar uzņēmumu “Lielvārds IT”, Valsts izglītības satura centru un Latviešu valodas aģentūru.

 

Konkursa nolikums: www.darini.lv