Pūres pagasta bibliotēka jau vairākus gadus atbalsta UNESCO aicinājumu 21. februārī atzīmēt Starptautisko dzimtās valodas dienu. Šī gada tēma – pētīt un izzināt 1787. gadā izdoto “Bildu ābici”, jo 2014. gadā aprit 300 gadi, kopš dzimis pirmās ilustrētās ābeces latviešu valodā izveidotājs G.F.Stenders un viņa gadadiena iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā 2014. – 2015. gadam.

 

Pūres pagasta bibliotēka, sadarbībā ar citām pagasta iestādēm, pagājušajā nedēļā organizēja dažādas aktivitātes. 17. februārī pasākumā “Lasām grāmatiņu, skatāmies filmiņu” klausīties bija aicināti pirmsskolas vecuma bērni. Skolotāja Sandra Gumska bibliotēkā lasīja M.Stārastes grāmatu “Pasaku ābece” un jautāja kādi vārdi sākas ar konkrēto burtu, bet noslēgumā dziedot līdzi visi noskatījās filmiņu “Joka pēc alfabēts”. Par citām rakstnieces un mākslinieces grāmatām kopā ar lācēniem Čipu un Čapu (skolotāja Anita Beķere un skolotājas palīdze Endija Indersone-Pepere) tika pārrunāts pasākumā 21.februārī. Ļoti emocionāla tikšanās notika 20.februārī. Rakstniece, režisore, latviešu un indiāņu zīmju zinātāja Dace Priede novadīja izglītojošu nodarbību par latviešu oriģinālliteratūras veidošanu. Šobrīd bibliotēkā ir apskatāmi PII ”Zemenīte” bērnu un viņu vecāku, Pūres pamatskolas 4.klases (skolotāja Inese Vanuška) skolēnu darbiņi. Radošo darbu izstādē “21.gadsimta ābece” var iegūt idejas kā noformēt savu burtiņu uzadīt, uzšūt, ar pupām aplīmēt, izlasīt pamācību – divrindi vai pašu sacerētu dzejolīti un pasaku. Bibliotēkā bērniem tiek piedāvāts izspēlēt attīstošos loto “Profesiju ābece”, “Dzīvnieku ābece”, “Transporta ābece”, puzli “Joka pēc alfabēts”, spēli “Alfabēta feja” u.c.

 

Vēl līdz 4. aprīlim UNESCO LNK aicina piedalīties konkursā “Darini ābeci” zīmējot burtus un rakstot pamācību-divrindi (konkursa nolikums www.darini.lv).

 

Lai top virtuāla “bildu ābice”, kurā apkopotas atziņas, kuras bērni un jaunieši uzskatījuši par nododamām nākamajām paaudzēm un kas raksturo šī brīža sabiedrības vērtības.