Atklājot izstādi un aizsākot reģistrēšanos akcijai “Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde”, uzrunu teiks Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete un nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle.

 

2014. gada 18. janvārī akcija “Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde” būs viens no centrālajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas notikumiem, kurā aicināts piedalīties ikviens. No rokas rokā tiks nodotas grāmatas no Latvijas Nacionālās bibliotēkas vecās ēkas uz jauno mūsdienīgo celtni Daugavas otrā krastā. Tādējādi ikviens varēs justies līdzdalīgs grāmatu pārceļošanā uz jaunajām telpām.

 

Kopīga rokās sadošanās vienam mērķim Baltijas ceļā 1989. gadā atnesa neatkarību. Kopīga grāmatu draugu ķēde būs simboliska sadošanās rokās visai pasaulei apliecinās mūsu kultūras vērtības, to saglabāšanu un tālāk nešanu. Šai akcijai ir jau reģistrējušies vairāk nekā 7000 dalībnieku, valsts un pašvaldības institūcijas, uzņēmumi un kultūras organizācijas.

 

Izstāde “Rīgas stāsts 100 gadu garumā no 1914. – 2014.” tapusi, lai ārvalstīs popularizētu Rīgu kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētu, rāda dažādu tendenču pretstatus, modi, arhitektūru, dizainu, mūziku un citus kultūras jomas notikumus. Izstādes moto ir “Rīgas Fēnikss”, jo Rīga ir līdzīga sengrieķu mitoloģiskajam Fēniksam – putnam, kurš sadegot vienmēr spējis atdzimt no pelniem. Izstāde, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, Saeimas namā būs skatāma līdz 4. decembrim.

 

Aicinām ikvienu interesentu akcijai “Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde” reģistrēties arī kultūras portālā www.riga2014.org.