2018. gada 8. maijā plkst.18.00 Kaņepes kultūras centrā (Skolas ielā 15, Rīgā) notiks ceturtais Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes (LU SZF) referātu cikls “Nesabiedriskie lasījumi”, kurā šoreiz saruna būs veltīta lasīšanas paradumiem.


Trīs pagājušā gada LU SZF absolventes savos noslēguma darbos pētīja jautājumus par mūsdienu cilvēka attiecībām ar tekstu.


Ritas Kureles darbā “Daiļliteratūras lasīšana drukātā un elektroniskā formātā” aplūkots, kā mūsdienu digitālajā laikmetā, kad ir pieejamas grāmatas gan tradicionālajā drukātajā, gan elektroniskajā formātā, cilvēki lasa daiļliteratūru. Pētījuma autore analizējusi ne vien Latvijas pieredzi, bet arī studējusi jaunākos ārvalstu pētījumus par drukātā un elektroniskā formāta teksta uztveri un atcerēšanos.


Sabīne Blūmentāle darbā “Digitālā un analogā formāta ietekme medija satura uztverē” pētīja, vai medija formāts ietekmē satura uztveres precizitāti. Darba tapšanas laikā viņa veica nedēļu ilgu eksperimentu, meklējot atbildi uz jautājumu, kurā no mediju formātiem tiek labāk uztverts saturs.


Agneses Ribākas darbs “Zēnu lasīšanas paradumi” tapa ar mērķi neskaidrot pamatskolas zēnu lasīšanas paradumus un to ietekmējošos faktorus.


Sarunu moderēs SZF pasniedzēja Sandra Cīrule.