Jaunajā interneta žurnālā regulāri tiks publicēti raksti, kuros muzejā glabātās kultūrvēsturiskās vērtības tiks saistītas ar šī brīža aktuālajām norisēm – mākslinieciskām, ikdienišķām un sociālām.

 

Tagad, kad jau ilgāku laiku asas diskusijas raisa pasaulē valdošā bēgļu krīze, “Stāstnesis” aicina uz šo problēmu palūkoties vēsturiskā kontekstā, piedāvājot rakstu sēriju par latviešu literātiem un mūziķiem, kuri savulaik bijuši spiesti doties bēgļu gaitās. Kā pirmais – stāsts par rakstniekiem, kuri pēc Otrā pasaules kara dzīvojuši Vācijas DP (Departed Persons) nometnēs, bieži vien pavadot tajās vairākus gadus. Kodolīgi pasniegto informāciju papildina ekskluzīvi fotomateriāli un citāti no rakstnieku personīgajām vēstulēm. Savukārt latviešu mūzikas interesentiem tiek sniegta iespēja uzzināt vairāk par Latviešu stīgu kvartetu, kas darbojās DP nometnēs un ko mūzikas kritiķi ierindoja pat pasaules labāko piecniekā.

 

“Stāstnesis” pievērsīsies arī šodienas kultūras tendencēm. Šoreiz ar savām pārdomām par tēmu dalīsies mūsdienu autori, kuri rakstījuši par tā sauktajiem ekonomiskajiem bēgļiem, – Laima Kota, Vilis Lācītis un Andra Manfelde.

Šomēnes vēl gaidāms stāsts par īpašu muzeja priekšmetu, kas pavadījis kādu ievērojamu latviešu dzejnieku viņa bēgļa gaitās. Šis vērtīgais krājuma eksemplārs tiks iekļauts muzeja topošajā ekspozīcijā “Dziesma”, sadaļā “Kara dziesma”. Arī turpmākās “Stāstneša” rakstu sērijas sabalsosies ar ekspozīciju “Dziesma” un ļaus lasītājiem gūt pirmos ieskatus topošajā muzejā.