Kā jau rakstījām, projekts veltīts tam, lai ar interaktīvās izglītības telpas palīdzību efektīvāk palīdzētu bērniem sociāli integrēties. Šo projektu kopīgi īsteno Ludzas, Jēkabpils un Rokišku bibliotēku pārstāvji. Tā ietvaros jau noticis bibliotēku darbinieku seminārs Lietuvā, bet nupat, 6. augustā notika projekta ievadnodarbība Ludzas bibliotēkas telpās.

 
Notikumu centrs – bibliotēka

 

 Dažam labam lasītājam var rasties jautājums – kāpēc tieši bibliotēkām uzticēts risināt sociālās integrācijas problēmas. Tas tāpēc, ka pašlaik bibliotēkas ir kļuvušas par iecienītu jauniešu tikšanās vietu. Tiesa, ne tāpēc, ka jaunā paaudze pēkšņi būtu iedegusies karstā mīlestībā uz literatūru, bet gan tādēļ, ka tieši bibliotēkā visvairāk pieejama šī interaktīvā vide. Ja vēl ņemam vērā mūsu novadā nereti sastopamās materiālā stāvokļa problēmas, kuras bieži neatļauj vecākiem nodrošināt bērnam mājās pieeju kvalitatīvai datortehnikai, tad bibliotēkas pievilkšanas spēks kļūst vēl lielāks un pilnīgi saprotams.

 

 Kā pastāstīja Ludzas bibliotēkas vadītāja I. Kušnere, lai pilnībā īstenotu projektu, ir jau iegādāta pati jaunākā datortehnika, un vēl piedevām Xbox iekārta, kura mājās principā nav pieejama nevienam bērnam. Projekta ietvaros darbosies divas grupas. Pirmā, pamatgrupa, projektā darbosies deviņus mēnešus. Tā ietvaros bērni ne tikai iepazīsies ar datortehniku, spēlēs spēles un mācīsies plašāk izmantot informācijas tehnoloģiju sniegtās iespējas. Viņi arī apmeklēs dažādas iestādes un uzņēmumus, iepazīsies ar to darbu, mēģinās sevi profesionāli orientēt, nosacīt savas tieksmes, kā arī iepazīstināti ar nepieciešamajām prasmēm darba meklējumos.

 

 Otrā projektā iesaistītā bērnu grupa deviņu mēnešu laikā 15 nodarbībās tiks iepazīstināta ar videofilmēšanas, kā arī filmu un klipu montēšanas un veidošanas noslēpumiem. Katrā grupā darbosies 10 bērnu, vecumā no 10 – 14 gadiem.  Bez tam katru trešdienu no plkst. 15.00 – 16.00, visi tīkotāji varēs apmeklēt bērnu bibliotēku, lai izmēģinātu savu varēšanu, spēlējot Xboksa spēles. 

 

 Patīkamās vasaras atmiņas

 

 Tātad, kā jau sacīts, 6. augustā notika projekta ievadnodarbība. Taču tā nebija pirmā aktivitāte projekta ietvaros. Neilgi pirms mācību gada sākuma, laikā no 20. līdz 24. augustam, visi projektā iesaistītie bērni no Ludzas, Jēkabpils un Rokiškiem, dzīvoja un darbojās kopā vasaras nometnē, kura notika Jelgavas novada Ānē. Kā pastāstīja I. Kušnere, bērni no nometnes atbraukuši ļoti priecīgi un apmierināti. Par to, ka Inta savos izteikumos vēl bijusi mērena, varēju pārliecināties personīgi, jo divi no ievadnodarbības punktiem bija tieši veltīti nometnē pavadītajam laikam. No sākuma tika kopīgi apskatītas fotogrāfijas, bet pēc tam bērni rādīja pašu izveidotu prezentāciju, kura bija veltīta nometnē pavadītajam laikam. Stāstot par nometni, acis mirdzēja visiem, un nevarēja vien beigt vēstīt, kas viss tik piecās dienās nav izdarīts. Gan rotaļas, gan darbi, gan ugunsdzēsības muzeja un bumbiņu baseina apmeklējums, gan naksnīgais ugunskurs un kopīgais zvērests.

 

 Taču sevišķi vēlētos uzsvērt kādu ļoti vienprātīgu atbildi, kuru sniedza visi manis aptaujātie bērni. Uz jautājumu, kas jums vislabāk patika nometnē, gan Ērika, gan Anete un Lāsma, gan arī visi pārējie atbildēja vienādi – kolosālie vadītāji! Uzskatu, ka šāda atbilde uzskatāma par komplimentu projekta īstenotājiem, kuri pratuši tajā iesaistīt īstos cilvēkus. Katrā ziņā, panākt, lai mūsu dienās, kuras ir tik izšķērdīgas ar savu izklaides piedāvājumu klāstu, apmierināti ar pavadīto laiku nometnē būtu visi bērni, ir nenoliedzams projekta organizētāju panākums.

 
Nepacietīgi gaida turpinājumu

 

 Taču vasaras atmiņas, lai cik jaukas, nebija vienīgais ievadnodarbības saturs. Bērnos neuzkrītoši tika attīstīts radošums, ar rotaļu palīdzību palīdzēts aptvert katram savu individualitāti, mazliet arī pastāstīts par bibliotēkas darbu. Pēc tam pienāca kārta Xboksa izmēģināšanai, uz kuru, protams, neviens īpaši jāmudina nebija. 

 

 Kopumā nodarbība aizritēja ļoti raiti, interesanti un saistoši, par jo jāsaka paldies tās vadītājām Viorikai un Ilgai.

 

Vēl jāpiemin, ka projekta darbā ir iesaistīta, un bibliotekārēm palīdz Ludzas 2. vidusskolas skolotāja I. Šļubčenko, kura projektā iesaistītos bērnus labi pazīst, jo tā nu sanācis, ka projekta pamatgrupā darbojas bērni no 2. vidusskolas. 

 

Tas arī īsumā par projekta pirmo nodarbību būtu viss. Nobeigumā tomēr nevaru atturēties, vēlreiz nepieminējis, ka sen nebiju redzējis tik apmierinātus un smaidošus bērnus, kuri arī paši bija aktīvi un radoši. Bērnu sejas vislabāk apliecināja šī projekta nepieciešamību, gluži tāpat, kā jautājumi nodarbības beigās –: “Kad tiksimies nākošreiz?”  Bet kamēr bērni gaidīs nākamo tikšanās reizi, kopīgi tiksies Ludzas, Jēkabpils un Rokišķu bibliotekāri, kuri to darīs Berlīnē. Uz turieni visu triju pilsētu delegācijas dosies jau 24. septembrī, lai piedalītos pieredzes apmaiņas pasākumos un apmeklētu Berlīnes bibliotēkas.