Projektā Pelču pagasta bērni iepazinās ar Pelču pils vēsturi un leģendām un mācījās veidot animācijas filmiņas, paši gan zīmējot, gan režisējot tās – izvēloties skaņu efektus, akcentējot galvenos notikumus.

Šis ir veids, kā padarīt vēstures nostāstus un leģendas interesantākas, sauso informāciju aizstājot ar sirsnīgajiem bērnu zīmējumiem. Turklāt bērni jūtas svarīgi un novērtēti, lepni par savu pagastu.

Projektā iesaistīti aptuveni 20 bērni vecumā no 7-15 gadiem. Bērnu darbu bija iespējams vērot Pelču pils “vēstures kinoteātrī” Leģendu Nakts laikā Pelču pilī, kā arī digitālajā izstādē Pelču pagasta bibliotēkā “Pelču pagasta bērnu ieguldījums pagasta novadpētniecības popularizēšanā” novembrī.

Skatītājiem filmiņas ļoti patika un daudzi ir izteikuši savu atzinību un prieku par bērnu veikumu. Šobrīd iespējams apskatīt 2 filmiņas “Kā cēla Pelču pili” un “Kāpēc Pelču pilij melni dakstiņi”,  pabeigta ir filmiņa par Pelču pils Balto Dāmu, tā būs skatāma pēc svētkiem, sagatavošanā arī  nostāsts  “Baisais notikumu Pelču pils atklāšanas ballē”.

Vēl ir daudz nostāstu un leģendu, un šis darbs tiks turpināts.  Pelču pagasta bibliotēka ir viena no četriem balvas saņēmējiem šajā kategorijā, pārējās bibliotēkas ir no Meksikas, Kenijas un Moldovas. Balvā bibliotēkai tiek piešķirti 1500 dolāri (kas tiks izlietoti, iegādājoties nepieciešamo tehniku novadpētniecības projektu turpināšanai), kā arī apbalvojums un sertifikāts, kurus saņemt bibliotēkas vadītāja ir aicināta kādā no EIFL internacionālajām konferencēm. Milzīgs prieks un gandarījums par šo sasniegumu, un – sirsnīgs paldies arī projekta dalībniekiem – vienmēr atsaucīgajiem, zinātkārajiem un talantīgajiem Pelču bērniem!

EIFL tīmekļa vietne