Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā šogad saņēma Māra Cielēna par trim nesen iznākušajiem darbiem – literāro pasaku grāmatām “Princese Aurēlija un kokspoki” (Lietusdārzs, 2011), “Deguns debesīs” (Lietusdārzs, 2011) un dzejoļu grāmatu “Žirafes šalle” (Lietusdārzs, 2010).

 

Kā sacīts Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomes žūrijas vērtējumā, rakstnieces radītajā pasaku pasaulē spraigi un pārsteidzoši mūsdienīgi dzīvo gan reāli, gan fantastiski personāži, kas vedina lasītāju atrast interesanto un darīt labo. Grāmatas “Princese Aurēlija un kokspoki” galvenā varone Princese Aurēlija kopā ar savu uzticamo pavadoni Pinkaini Ķeraini, Ādamu Prātotāju un citiem atklāj, kā palīdzēt kokspokiem – cilvēku nomocītiem kokiem, kas spokojoties cenšas pavēstīt par sevi un ilgojas būt īsti.

 

Māra Cielēna, viena no talantīgākajām un aktīvākajām rakstniecēm latviešu mūsdienu bērnu literatūrā, jau kopš 90. gadiem raksta aizraujošas pasakas, kurās viņai ar valodas un fantāzijas līdzekļiem izdodas piešķirt dvēseli lietu pasaulei, atrast parastajā neparasto un no ikdienības izveidot svarīgo. Baltvilka balvu rakstniece iegūst jau otro reizi, 2006. gadā viņa to saņēma par grāmatu “Ņau un Murr”.

 

Jāņa Baltvilka balva bērnu grāmatu mākslā tika pasniegta Aleksejam Naumovam par ilustrācijām Māras Cielēnas pasaku grāmatai Princese Aurēlija un kokspoki .

Grāmatas ilustrēšanai mākslinieks gleznojis astoņpadsmit panorāmiskas ainavas. Katrai no tām piešķirts īpašs, spilgts un oriģināls kolorīts. Virtuozi triepieni, kontrastainas gaismēnas un neparasti rakursi rada dinamiskas kustības iespaidu, īstu pasakas noskaņu, noslēpumainu pasauli, kurā viss ir iespējams. Žūrija uzsvērusi arī to, ka, pateicoties veiksmīgai mākslinieka sadarbībai ar dizaina autoru Aivaru Sprūdžu un datordarba veicēju Raulu Liepiņu, šī bērnu grāmata ir unikāls dizaina objekts – idejiski un mākslinieciski viendabīgs un pārliecinošs.

Žūrijas speciālbalva tika piešķirta dzejniekam Jurim Kronbergam un māksliniecei Anetei Melecei par izcili saskanīgo kopdarbu dzejoļu krājumā “Mākoņu grāmata” (Liels un mazs, 2010).

“Baltvilka balva” tradicionāli tiek pasniegta diviem latviešu autoriem par darbu rakstniecībā un grāmatu ilustrēšanā un vienam starptautiskajam laureātam un viņa darba tulkotājam.

Šogad starptautiskās balvas laureāts ir igauņu rakstnieks Andruss Kivirekhs un tulkotājs Guntars Godiņš par grāmatu “Lote no Izgudrotāju ciema” (Zvaigzne ABC, 2010) Andruss Kivirehks šorīt piedalījās Baltvilka lasījumos, kur kopā ar Guntaru Godiņu iepazīstināja klausītājus ar stāstiem no savas bērnu grāmatas “Kaka un pavasaris”. Balvas pasniegšanas sarīkojumā starptautiskos laureātus sveica Igaunijas Republikas vēstnieks Latvijā Mati Vārmans, kā arī grāmatas redaktore Lolija Soma. Apbalvotā grāmata uzņemta populārajā pilnmetrāžas animācijas filmā “Lote no Izgudrotāju ciema”, bet augustā notiks jaunās filmas “Lote un Mēness akmens noslēpums” pirmizrāde.

“Baltvilka balva nav tikai ikgadēja atzinība,” sarīkojumā teica LBJLP prezidente Ilze Stikāne. “Šie bērnu literatūras svētki un tiem pievērstā sabiedrības uzmanība, ir mūsu darbarīks, mūsu iespēja palīdzēt bērnu literatūrai un tās lasītājam. Baltvilka balva ir profesionāls vērtējums, ar kuru mēs uzrunājam visus tos, kas izvēlas grāmatas bērniem: ģimenē, bibliotēkā, skolā. Pamaniet vērtīgo, nepalaidiet to garām, palīdziet bērnam sastapties ar vislabākajām grāmatām.”

 

Sarīkojumā ar klusuma brīdi tika pieminēts Baltvilka balvas 2010. gada laureāts dzejnieks Pēters Brūveris (1957 – 2011), kas aizgāja mūžībā 16. jūlijā.

 

Sarīkojumu vadīja Jaunā Rīgas teātra aktieri Baiba Broka un Gatis Gāga, bet Jura Vaivoda jauno dziesmu “Lietus ainas”, kas papildina dažādu komponistu veidoto ciklu “Meža dziesmas” ar Jāņa Baltvilka dzeju, izpildīja Ieva Parša, Rihards Zaļupe un autors.

 

Laureāti saņēma diplomus, mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu un 375 latu radošo stipendiju, kā arī iespēju strādāt vienu mēnesi Ventspils starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā. Baltvilka balvas piešķiršanu un sarīkojumu atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome, Ventspils starptautiskā rakstnieku un tulkotāju māja, Jaunais Rīgas teātris, Igaunijas Republikas vēstniecība Latvijā, Lux Express, Dylan Distribution, Latvijas Literatūras centrs. Informatīvais atbalstītājs LETA.

Žūrijas sastāvā strādāja LBJLP prezidente, LU profesore Ilze Stikāne (žūrijas priekšsēdētāja), Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu Literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, LMA asociētais profesors, mākslinieks Juris Petraškevičs, mākslas vēsturniece Austra Avotiņa, Jaunā Rīgas teātra aktieris Kaspars Znotiņš, dzejnieks un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš.

Lai izvēlētos Jāņa Baltvilka balvas 2011. gada nominantus rakstniecībā un grāmatu mākslā, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes žūrija izvērtēja 28 bērnu grāmatas, kas iznākušas no 2010. gada 31. maija līdz 2011. gada 31. maijam.