Pastariņa prēmijai tika izvirzītas grāmatas, kas izdotas pēdējo divu gadu laikā, un kopskaitā to bija vairāk nekā četrdesmit. Šeit jāpiebilst, ka Pastariņa balva tiek piešķirta bērnu grāmatu autoram un bērnu grāmatu ilustratoram. Par to, kuri šogad kļūs prēmijas laureāti, lemt varēja galvenokārt Rojas novada iedzīvotāji – gan lieli, gan mazi. Vērtēšanas procesā tika iesaistīta arī pieaugušo žūrija, kura sastāvēja no trim visnotaļ zinošiem, grāmatu mīlošiem ekspertiem Rojā un trim Rīgas žūrijas ekspertiem. Lai nebūtu nekādu pārpratumu, tad Rojas žūriju pārstāvēja Rojas vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Mārīte Maurmane, Vecāku žūrijas eksperte Laila Olekte un Rojas novada bibliotēkas bērnu literatūras nodaļas vadītāja Iluta Graudiņa, savukārt Rīgas žūrijā prēmijas kandidātus vērtēja Rakstnieku savienības pārstāvis un rakstnieks Valdis Rūmnieks, LNB bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova un māksliniece Anita Paegle.

Šogad balvu saņems rakstniece Ieva Samauska par grāmatām “Kad kaķēnu sauc par pelīti”, “Oliņš Boliņš sēž uz soliņa”, “Ķiķināšanas gadalaiks” un “Kā Mirabella Mia reiz kāpostiņus rija”. Savukārt balvu par skaistākajām ilustrācijām piešķirs māksliniekam Aleksejam Naumovam par vizuālo noformējumu Jura Zvirgzdiņa  grāmatai “AHOI! Plūdi Daugavā”.

Par rakstnieci Ievu Samausku viņas kolēģe Māra Cielēna saka: “Krāsaini, interesanti, skanīgi. Jaukākais ir tas, ka mijas mīļums, humors un asumiņš, tēli ir redzami, dzirdami, taustāmi, pat saožami un sagaršojami”. Precīzi! Ieva Samauska ir viena no ražīgākajām latviešu autorēm, kura raksta bērniem gan dzeju, gan prozu. Kopskaitā kopš 2004. gada pie lasītājiem ceļu atradušas vairāk nekā 10 grāmatas. Savos darbos rakstniece lasītājam ļauj izdzīvot sajūtas, kurās mijas joki un mīļums, draiski smiekli un dziļas, gaišas pārdomas. Darbi valdzina ar labestību un sirsnīgu gaisotni, nešaubīgi tie ir domāti visai ģimenei.

Aleksejs Naumovs ir gleznotājs, Latvijas Mākslas akadēmijas rektors un profesors. Būdams izcils plenēra gleznotājs, regulāri piedalās izstādēs un ir mākslas projektu organizētājs. Māksliniekam ir notikušas 60 personālizstādes. Viņa darbu  novērtējusi arī Latvijas valsts, piešķirot māksliniekam Latvijas valsts augstāko apbalvojumu – Atzinības Krusta komandiera Ordeni. Aleksejs Naumovs, sadarbojoties ar citiem dizaina meistariem un māksliniekiem, ir veidojis izcilus grāmatu dizainus arī bērnu grāmatām. Mākslinieka devums bērnu grāmatu ilustrācijās ir novērtēts ar balvām un specbalvām grāmatu mākslā. Kaut arī skaitliski viņa ilustrēto grāmatu nav daudz, tomēr Alekseja Naumova gleznojumi pārvērš tās par īstiem mākslas darbiem.

Ikviens interesents, kam ir tuva latviešu bērnu literatūra gan saturiski, gan vizuāli ir laipni aicināts uz Roju. Aicinu skolotājus, bērnus, vecākus un arī citus, kurus saista bērnu literatūra, uz tikšanos ar Pastariņa prēmijas laureātiem un būt klāt prēmijas pasniegšanas ceremonijā 26. maijā plkst.12.00  Rojas Kultūras centrā.