Koncertuzvedumā skanēs Raiņa dzejas lasījumi līdzās astoņu Latvijas komponistu jaundarbiem. Tos radījuši dažādu paaudžu un stipri atšķirīgu radošo rokrakstu īpašnieki – Maija Einfelde (1939), Pēteris Plakidis (1947), Mārīte Dombrovska (1977), Gundega Šmite (1977), Andris Dzenītis (1978), Oskars Herliņš (1980), Santa Bušs (1981), Jēkabs Jančevskis (1992).

 

Koncertuzvedumā piedalās dziedātāji Ieva Parša un Krišjānis Norvelis. Pie klavierēm- viens no izcilākajiem koncertmeistariem Latvijā – Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas kamermūzikas profesors Aldis Liepiņš. Uzvedumā piedalās “Sinfonietta Rīga” un kvarteta “Quadra” mūziķis Pēteris Trasuns (alts) un patlaban Latvijas labākais klasiskās mūzikas trompetists Jānis Porietis.

 

“Dagdas skiču burtnīcas” ir viens no trauslākajiem un noslēpumainākajiem Raiņa dzejas krājumiem. Rainis saka – tas ir romāns dzejoļos. Galvenais varonis rakstnieks Dagda ir tik atklāts, tik nesaprotams, tik aizkustinoši neveikls, tik lidojoši radošs. Viņš domā, vēro, aizceļo, atgriežas, mīl…  

Katrs komponists varēja izvēlēties jebkuru dzejoli no skiču burtnīcas. Izrādās, ka  komponistu uzmanības lokā galvenokārt bijuši krājumi “Addio bella” un “Uz mājām”.

 

Uzveduma “Dagdas piecas skiču burtnīcas” būtiska sastāvdaļa ir videoscenogrāfija. Uzvedumā redzami kadri, kas tapuši Jašas ūdeņos Raiņa agrās jaunības gadu teiksmainajā vietā Jasmuižā, Daugavas teju vai zemūdens pārpeldēšana Dunavas pārceltuvē netālu no Raiņa bērnības vietas Tadenavas, skati, kas tverti no vilciena loga, šķērsojot Sēliju un Latgali.

 

“Ceļš – aizbraukšana un atgriešanās. Ūdens – mūžīgās dzīvības avots. Dagdas mistērija nav atminama, bet tā ir pieskarama, un “Dagdas piecas skiču burtnīcas” veidotāji būs laimīgi tuvoties Raiņa personības romantiskākajām šķautnēm kopā ar interesentiem visā Latvijā,” pauž O. Silabriedis. Koncertuzvedums jau izskanējis Rīgas Sv.Pētera baznīcā, Latgales vēstniecībā “Gors”, Zasas un Madonas kultūras namos, Dzintaru koncertzālē.

 

Uzvedums “Dagdas skiču burtnīcas” tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un reģionālo sadarbības partneru, tai skaitā Ventspils pilsētas domes finansiālu atbalstu.

 

Ieeja bez maksas.