Jura Zvirgzdiņa pasaku grāmatu “Ahoi! Plūdi Daugavā” ar Alekseja Naumova ilustrācijām izdevniecība “Zvaigzne ABC” izdeva 2014. gadā. Grāmata iemantojusi ne tikai mazo lasītāju uzmanību, darbam piešķirta “Pastariņa prēmija” un tā bijusi nominēta Jāņa Baltvilka balvai.

 

Rakstnieks kopā ar mākslinieku uzbūruši aizraujošu ceļojumu un piedzīvojumu pasauli. “Ahoi! Plūdi Daugavā” domāta pirmskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem, taču Rīgas ainas, vietas un objekti ilustrācijās ieinteresē arī pieaugušos lasītājus. Mākslinieks ilustrācijas veidojis ar sev raksturīgo plenērista azartu – pats devies pa grāmatas varoņu takām un ceļojis pa Daugavu no Doles salas līdz jūrai, skicējis un gleznojis Rīgu un pilsētvides objektus – Gaismas pili, Rīgas kanālu, tirgu, Vecrīgu, Rīgas pili, ostu un daudzus citus.

 

Mazos lasītājus priecēs vēl viena jauna grāmata ar Alekseja Naumova ilustrācijām – Ineses Zanderes pasaku krājums “Kaķis brīvdienās”, kuru oktobrī izdeva izdevniecība “Liels un mazs”.

 

Mākslinieka devums grāmatu ilustrācijā godalgots Latvijā un starptautiski – par izstādē skatāmajām grāmatu ilustrācijām saņemta “Pastariņa balva”, par ilustrācijām Māras Cielēnas pasaku grāmatai “Princese Aurēlija un kokspoki”- Jāņa Baltvilka balva. Alekseja Naumova ilustrācijas iekļautas Starptautiskās Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (IBBY) Goda sarakstā.

 

Aleksejs Naumovs ir izcils latviešu mākslinieks, kura glezniecību raksturo vides un krāsas nozīmība. Viņš absolvējis LMA monumentālās glezniecības nodaļu. Strādājot LMA, mākslinieks regulāri piedalās nozīmīgās vietēja un starptautiska mēroga norisēs – izstādēs, simpozijos, apmaiņas programmās, sadarbības projektos, citos nozīmīgos pasākumos. Būdams viens no pazīstamākajiem latviešu mūsdienu māksliniekiem, veidojis vairāk nekā 60 personālizstādes Latvijā un ārvalstīs, kā arī piedalījies vairākos desmitos grupu izstāžu. 2013. gadā Aleksejs Naumovs tika nominēts “Purvīša balvai”. Saņēmis Latvijas un ārvalstu apbalvojumus. 2012.gadā apbalvots ar Atzinības Krustu, 2004.gadā ar Itālijas Republikas prezidenta ordeni “Ordine al Merito della Republica Italiana Commendatore”.

 

Vairākus gadus mākslinieks kopā ar gleznotāju Kristapu Zariņu īsteno mākslas projektu “World Cities. Live Paintings”, kurā atspoguļoti iespaidi, kas gūti pasaules metropolēs un kultūrvēsturiski bagātajās Eiropas pilsētās. Abi mākslinieki ekspozīcijas klāstu nemitīgi papildina, gleznojot plenērā aizvien jaunas pilsētas un vietas.