2015. gada 26. janvārī plkst.18.00 Rīgas Latviešu biedrības Kamīnzālē (Rīgā, Merķeļa ielā 13) tiks atvērta Olīva Mētras grāmata “Raiņa pēdējā vasara. Atmiņas un fotogrāfijas”, kuru laidusi klajā rakstnieku muzeju biedrība “Pils”.

“Daudzi ir redzējuši Raiņa fotoattēlus gan peldkostīmā pludmalē, gan pie loga Majoru vasarnīcā. Bet ko mēs zinām par šo attēlu autoru? Pateicoties mūziķim un fotogrāfam Olīvam Mētram, 18 fotogrāfijās saglabājušies Raiņa 1929. gada vasaras mirkļi. Viņš ir arī pēdējo dzejnieka portretu autors, tie tapuši 9. septembrī – trīs dienas pirms Raiņa nāves”.

Mētras atmiņas ir unikāls materiāls, jo autors dzīvi un krāsaini apraksta katra fotoattēla radīšanas mirkli, fiksējot apkārtni, sarunas un noskaņojumu. Apvienojumā ar fotoattēliem tās radot vienotu klātbūtnes sajūtu. Tas, ka atmiņas pamatā rakstītas īsi pēc dzejnieka nāves, liecinot par to autentisko vērtību. Mētras atmiņas iepriekš nav bijušas publicētas.

Mētra darbojies mūzikas jomā, strādājis par skolotāju, kā arī vadījis korus. Viņš komponējis solodziesmas, bet plašākā viņa kompozīcija ir opera “Jāzeps un viņa brāļi”. Diemžēl Mētras muzikālais mantojums tikpat kā nav saglabājies.

Grāmatas atvēršanas svētkos būs iespēja dzirdēt dažas Mētras kora dziesmas, kuras izpildīs Rīgas Latviešu biedrības kamerkora “Austrums” grupa Ārija Šķepasta vadībā. Memoriālo muzeju apvienības direktore Rita Meinerte pastāstīs par apvienības sadarbību ar rakstnieku muzeju biedrību “Pils” un grāmatas tapšanu.

Grāmatā publicētās un aprakstītās 18 fotogrāfijas demonstrēs un komentēs Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste un grāmatas ievadapceres un komentāru autore Astrīda Cīrule. Mētras atmiņas lasīs Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš, savukārt ar dažiem Mētras biogrāfijas faktiem iepazīstinās muzejniece Anna Rumba.

Sarīkojumu vadīs Rīgas Latviešu biedrības valdes locekle Gaida Jablovska.

Grāmata tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.