Ekspozīcija ir pirmā īstenošanas gada rezultāts Borisa un Ināras Teterevu fonda finansētajam trīs gadu projektam LNB mākslas krājuma papildināšanai un īpašas kolekcijas veidošanai. Izstāde piedāvās iepazīties ar kopumā 163 mākslas izdevumiem un jauno audiovizuālo kolekciju – 160 filmām par mākslu, un tā būs apskatāma līdz 20. decembrim bibliotēkas darba laikā. Ieeja bez maksas.

 

LNB ir lielākā un plašākā mākslas publikāciju glabātāja Latvijā – tās krājumā ir vairāk nekā 300 000 mākslas grāmatu un katalogu, arī mākslas periodika – gan Latvijas, gan ārzemju izdevumi. Mākslas uzmanības centrā vienmēr bijusi izcila personība, talants, kura tapšanā nozīmīga loma ir iepriekšējo gadsimtu un laiku izcilībām, taču šo saistību padziļinātu izpēti LNB esošais krājums līdz šim spēja nodrošināt daļēji. Iespējams, likumsakarīgi, ka 2014. gada oktobrī LNB saņēma grantu trīs gadu projektam – mākslas izdevumu kolekcijas „Izcilie mākslas meistari: pagātne un mūsdienas” izveidošanai un iegādei no Borisa un Ināras Teterevu fonda. Projekta mērķis ir papildināt LNB krājumu ar kvalitatīviem, mākslinieciski un poligrāfiski augstvērtīgiem grāmatu un citiem izdevumiem par izcilākajām personībām mūsdienu mākslā un mākslas vēsturē, aptverot visus nozīmīgākos laika posmus, stilus un virzienus – sākot ar renesansi un beidzot ar 21. gs., īpaši uzsverot laikmetīgās mākslas autoru sasaisti ar vecmeistariem, kuri ietekmējuši viņu darbību.

 

Izstādē būs apskatāmi tādu izcilu mākslinieku kā Rembrants, Karavadžo, Vermērs, Dž. M. V. Tērners, Pols Sezans, Anrī Matiss, Marsels Dišāns, Frensis Bēkons, Anselms Kiefers, Bils Viola u.c. darbības atspoguļojumu apjomīgās monogrāfijās un izstāžu katalogos.  Projekta pirmā gada īpašais fokuss ir anglosakšu grāmatniecības telpa, galvenokārt Lielbritānijas ievērojamo muzeju un mākslas institūciju publikācijas un kolekciju katalogi – “The National Gallery London”, “Tate”, “The Royal Academy of Arts”, “Victoria and Albert Museum”, pazīstamo mākslas izdevēju “Phaidon”, “Thames&Hudson” u.c. grāmatas. 

 

Pateicoties Borisa un Ināras Teterevu fonda projektam, LNB ir uzsākusi veidot arī  jaunu, visus nozīmīgākos mākslas periodus aptveroša audiovizuālo materiālu kolekciju – tā ietver filmas par mākslas vēsturi un māksliniekiem, video ieraksti būs pieejami interesentiem mūsdienīgi aprīkotajā LNB Audiovizuālajā lasītavā. Projekta pirmajā gadā ir iegādātas 160 filmas (DVD) – pārsvarā britu filmu producentu un veidotāju “Illumination” dokumentālās un izglītojošās filmas par mākslu – populārā sērija “the EYE” par pazīstamiem, starptautisku atzinību ieguvušiem mūsdienu māksliniekiem; filmas, kas dokumentē Nacionālās galerijas Londonā un Tate muzeja lielās retrospektīvās izstādes (piemēram, “Vermeer and Music”, “Turner at Tate” u.c.); kanālam “ARTE” producētās filmas par arhitektūru; 24 programmu sērijas par laikmetīgo mākslu, kurās 100 mūsdienu mākslinieki stāsta par savu mākslu, radošo procesu (vienā no filmām arī ASV dzīvojošā latviešu izcelsmes māksliniece Vija Celmiņa). Kolekcijā ir arī vācu mūzikas un mākslas audiovizuālo materiālu izdevēja “Arthaus Musik” filmas par izciliem pagātnes un mūsdienu māksliniekiem, kā arī vairākas festivālu nominācijas un apbalvojumus ieguvušas filmas.

 

Turpmākajos divos projekta gados tiks papildināta gan mākslas grāmatu un katalogu, gan DVD par mākslu kolekcija. Kopumā projekta ietvaros plānots iegādāties ap 500 mākslas izdevumu un ap 250 filmu par mākslu.

 

Izstāde “Izcilie mākslas meistari: pagātne un mūsdienas”  ir iekļauta Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas programmā “TÊTE-À-TÊTE” (http://tat.lv/programma/).