Šī gada “Baltā nakts” programmu iespaidoja Francijas mūsdienu kultūras norises, jo tieši šeit ir meklējami “Baltās nakts” pirmsākumi.

Šogad aktīvākie un visvairāk apmeklētie “Baltās nakts” pasākumi norisinājās Spīķeru kvartālā, Vidzemes tirgū, atjaunotajā koncertzālē “Rīga”, kinoteātrī “Splendid Palace”, Vērmaņdārza apkārtnē, Kalnciema kvartālā un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Līdz pat rīta gaismai aktivitātes nerimās arī Vecrīgas un Rīgas centra foruma norises vietās. Atsaucīgi bija Sarkandaugavas, Teikas, Zolitūdes, Imantas, Daugavgrīvas un Āgenskalna vietējie iedzīvotāji, kuri mūsdienu kultūru baudīja šajos rajonos notiekošajos pasākumos.

Foruma programma šogad bija īpaši spilgta, pateicoties starptautisko mākslinieku un projektu lielajai daudzveidībai. “Baltajā naktī” piedalījās Briseles, Parīzes, Mecas un citu “Eiropas Balto nakšu” dalībnieki, kā arī citi starptautiski atzīti mūsdienu kultūras pārstāvji. Arī apmeklētāju vidū organizatori novēroja lielu tūristu skaitu, no kuriem daži atzina, ka uz Rīgu atbraukuši speciāli, lai baudītu “Baltās nakts” programmu.

Viens no nozīmīgākajiem starptautiskajiem pasākumiem bija “Jūlijas Stošekas kolekcijas” videomākslas izstāde “Lieliskā performance” Rīgas Mākslas telpā, kuru vēl var apmeklēt līdz 26.septembrim. Tāpat pēc “Baltās nakts” līdz pat 27. septembrim turpinās laikmetīgās mākslas festivāls “Survival Kit 6” Vāgnera zālē, bijušajā tekstila fabrikā “Boļševička” un citās norises vietās.

“Baltā nakts” Rīgā notika devīto gadu pēc kārtas un tā ir daļa no starptautiska projekta “Eiropas Baltās naktis”, ko aizsākušas piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma. “Balto nakšu” stafeti Eiropā pārņēmušas arī Amsterdama, Bukareste, Portu un Valeta, bet citviet pasaulē tām pievienojušās Toronto, Tokija, Monreāla un citas pilsētas.

Forumu “Baltā nakts” organizē Rīgas dome, RD Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar aktīvākajām Latvijas kultūras organizācijām, iesaistot daudzus Latvijas un ārvalstu māksliniekus. Forumā aktīvi līdzdarbojas arī pilsētas kafejnīcas, galerijas, klubi un citi uzņēmumi.

www.baltanakts.lv
www.facebook.lv/Baltanakts