2018. gada 14. oktobrī no plkst. 11.00 līdz 13.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiks meistardarbnīca “Dobspiedums grafikas mākslā”. Meistardarbnīcu vadīs mākslinieces Ieva Helmūte un Elīna Elere (“Grafikas darbnīca”).

Dalībniekiem nav nepieciešamas priekšzināšanas. Visi darbam nepieciešamie materiāli un instrumenti tiks nodrošināti. Dalība bez maksas, taču vietu skaits ierobežots. Lūdzam reģistrēt savu dalību ŠEIT.


Darbnīcas teorētiskajā daļā dalībnieki iegūs zināšanas par dažādām dobspieduma tehnikām (gravīra, oforts, akvatinta, mecotinta, aukstā adata) un iepazīs dobspieduma klišeju un novilkumu (estampu) paraugus. Savukārt praktiskajā daļā katrs dalībnieks profesionāla grafiķa-mākslinieka vadībā varēs veidot grafikas kompozīciju, darināt dobspieduma klišeju plastikā un nodrukāt estampu no paša gatavotās klišejas.


Dobspiedums ir grafikas mākslas termins, kas apzīmē iespiedumu no plātnes, kam gropēs vai iedobumos iepildīta iespiedkrāsa. Attēls plātnē tiek iegrebts, kodināts vai iegriezts. Novilkums top, piepildot padziļinājumus ar krāsu un iespiedformu drukājot uz mitra papīra.


Darbnīca noris LNB izstādes “Rembranta ēnā. Holandes oforts 17. gadsimtā” ietvaros. Tā skatāma 4. stāva galerijā un piedāvā iepazīt 24 Holandes mākslinieku – Rembranta sekotāju – oforta tehnikā darinātus grafikas darbus. Izstāde sniedz ieskatu klasiskas grafikas iespiedtehnikas darbu kolekcijā no LNB Konrāda Ubāna Mākslas lasītavas krājuma.


Izstādes darbos aplūkojama tā laika cilvēka ikdiena – kara briesmas un miera trauslā idille, antīkās kultūras mantojums un reliģijas klātbūtne, daba un dzīvnieki. Eksponētie darbi ir daļa no vācu mākslas zinātnieka un kolekcionāra Pētera Betgera (Peter Böttger) apjomīgās iespiedgrafikas un zīmējumu kolekcijas, ko Mākslas lasītava kā dāvinājumu saņēma 2016. gadā.
 
Informāciju sagatavoja:

Augusts Zilberts

Sabiedrisko attiecību vadītājs

Latvijas Nacionālā bibliotēka

E-pasts: augusts.zilberts@lnb.lv

Tālr.: +371 26472501