2014. gada 2. aprīlī plkst. 16:00 Zvaigznes prezentāciju zālē (Rīgā, K. Valdemāra ielā 6 (ieeja caur grāmatnīcu)) notiks aktiera Mārtiņa Vērdiņa juniora atmiņu grāmatas “Epizodes” atvēršanas svētki.

 

Pavasara pirmajās dienās Apgādā Zvaigzne ABC nāk klajā kāda īpaša dāvana visiem biogrāfiskās literatūras un teātra cienītājiem – populārā aktiera Mārtiņa Vērdiņa juniora  atmiņu grāmata “Epizodes”, kurā autors ļoti atklāti stāsta par sevi, savas dzīves zaudējumiem un uzvarām. Grāmatas virsraksts izvēlēts atbilstoši uzbūvei – tās ir epizodes, kurās jaušams autora gaišais, redzīgais skatījums uz apkārtējo pasauli un pašam uz sevi.

Grāmatas lasītāji atklās, ka Mārtiņš Vērdiņš ir ne tikai talantīgs aktieris, bet arī labs stāstnieks ar bagātu valodu. Grāmatā spoži aprakstīta autora bērnības zeme Solitūde Rīgas nomalē ar tās dažādajiem iemītniekiem – arī dīvaiņiem un savdabjiem. Šīs epizodes būs interesanti lasīt ne tikai mūsdienu Zolitūdes un Imantas iemītniekiem, bet arī katram, kurš ciena labas novērošanas spējas un interesantu to atspoguļojumu literārā darbā.

Liela vieta grāmatā atvēlēta Mārtiņa Vērdiņa ģimenei – gan vecākiem, brālim, dzīvesbiedrei Mirdzai Martinsonei un bērniem, gan arī tālākiem radiniekiem, kuru dzīvesstāstā atklājas raksturīgs daudzu mūsu tautasbrāļu liktenis: piemēram, viens mātes brālis iet bojā padomju izsūtījumā, savukārt otrs kara beigās emigrē uz Austrāliju, kur tagad dzīvo Mārtiņa radinieki. Īpašs stāsts veltīts tēvam – savulaik ļoti iecienītam aktierim Mārtiņam Vērdiņam senioram, kuru vecākās paaudzes cilvēki atceras no viņa daudzajām lomām Operetes teātrī, kā arī no spilgtiem un neaizmirstamiem tēliem kinofilmās.

Protams, savu vietu atradis arī tas, kas mākslas cienītājus interesē visvairāk, – autora lomas teātrī un kino. Lasot izvērsto aprakstu par Induļa lomas tapšanu Raiņa lugas “Indulis un Ārija” iestudējumā, ir labi redzams, kādu milzīgu garīgu darbu aktieris ieguldījis lomas tapšanā. Ar raksturīgām iezīmēm ieskicēti aktiera teātra kolēģi, ar īpašu interesi lasāmi ir stāsti par to, kā padomju laikā tika uzņemtas kinofilmas. Ar aizrautību aktieris raksturo arī savu otro māksliniecisko aizraušanos – glezniecību.

Aktieru dzīve nav vienkārša arī nemitīgās garīgās spriedzes dēļ, kuru katrs mazina, kā nu prot. Laikā, kad vēl nebija šajās tēmās ieinteresētu vakara preses izdevumu, valodas par aktieru privātās dzīves niansēm, atkarībām un klupieniem ceļoja no mutes mutē. Grāmatā “Epizodes” Mārtiņš Vērdiņš ļoti atklāti runā arī par šiem saviem iekšējiem dēmoniem un cīņu ar tiem, kas viņam, paldies Dievam, beigusies laimīgi.