Nekulturālie leišu studenti

 

Par savu studiju biedru nekulturālo uzvedību Lietuvas ziņu portālam „15min.lt” sūdzas divi jaunieši. Viņus satrauc VUB lasītavās valdošais troksnis – lasītavas apmeklētāji, nerēķinoties ar citiem, skaļi sarunājas un smejas. Vislielākais haoss diennakti saviem apmeklētājiem atvērtajā bibliotēkā valdot nakts stundās: studenti ēd un dzer pie jaunajiem datoriem, trokšņo, lamājas un pat spēlē futbolu.

“Vēlos dalīties savos iespaidos par jauno, visu diennakti strādājošo bibliotēku Saullēkta ielejā. Patiesību sakot, iespaids nav pārāk labs. Uz nakti mācīties sanākušie studenti uzvedas briesmīgi: ēd pie jaunajiem datoriem, nemaz neskatīdamies, ka ēdiena paliekas birst turpat uz klaviatūras, ko pēc tam izmantos arī citi cilvēki. Parādiet man kaut vienu cilvēku, kuram patīk izmantot citu piedrupačotu un ar taukiem nosmērētu klaviatūru?” sašutis vaicā students Vaids. Jaunietis uzskata, ka bibliotēkā jāvalda ne tikai kārtībai, bet arī klusumam. “Taču realitāte ir tāda, ka uz bibliotēku atnākušie studenti skaļi smejas, kliedz, pat spēlē futbolu un lamājas. Un neviens viņiem neko neaizrāda. Domāju, ka šāda vide neveicina koncentrēties zinātnei,” nopūšas students.

Diemžēl apmeklētāju sūdzības par jauno VUB dzirdamas ne pirmo reizi. Februāra beigās “15min.lt” redakcijai līdzīga satura sāpi izteica vēl viens students. “Mani satrauc jaunajā Saullēkta bibliotēkā valdošais troksnis. Sanākušie skaļi smejas, sarunājas, runā pa telefonu. Varētu šķist, ka problēma nemaz nav tā vērta, lai to apspriestu, taču es uztraucos ne jau par viena vai divu cilvēku kultūras trūkumu un nelielu mācību procesa apgrūtinājumu, bet par to, ka 100 miljoni litu [~ 20,5 miljoni latu] ir ieguldīti, lai uzbūvētu milzīgu… kafejnīcu. Manuprāt, šī nauda tika piešķirta tam, lai cilvēki varētu intensīvi un produktīvi mācīties, nevis sēdēt siltumā un skaļi sarunāties pa telefonu,” savu sašutumu pauž bibliotēkas apmeklētājs Simons. Jaunietis stāsta, ka savulaik esot studējis Holandē, Utrehtā, kur apmeklējis pēc apjoma un izmēra identisku bibliotēku. Pretēji VUB, tajā esot valdījis klusums un lasītavā esot bijusi dzirdama vien ventilatora rūkoņa.

 

Problēmas iemesli un risinājums

 

Bibliotēkas viedokli par šīm sūdzībām pauž VUB Lietotāju apkalpošanas nodaļas vadītājs Vincs Grigs (Vincas Grigas). Viņš pārliecinoši apgalvo, ka nedisciplinēti apmeklētāji VUB ir retums. “Jauno VUB Saullēkta ielejas Zinātnes komunikācijas un informācijas centru (Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras, MKIC) diennaktī apmeklē 2–3 tūkstoši apmeklētāju, taču disciplīnas pārkāpumi tiek piefiksēti reti – tie ir tikai daži atsevišķi gadījumi. Var droši apgalvot, ka lielākā daļa VUB apmeklētāju uzvedas tā, kā ir pieņemts uzvesties bibliotēkā,” mierina V. Grigs.

Informācija par to, ka lasītavās nedrīkst trokšņot, ir izlasāma VUB izmantošanas noteikumos. Visi pirmkursnieki, pirmoreiz apmeklējot bibliotēku, tiek iepazīstināti ar tās izmantošanas noteikumiem. Lasītavās ir izvietota informācija gan par darba kārtību bibliotēkā (kā pasūtīt izdevumus, pieslēgties datoram utt.), gan par uzvedības noteikumiem. Veiktas arī dažādas akcijas, piemēram, izvietoti informējoši plakāti uz lasītavas datorekrāniem, sniegta informācija sociālajā tīklā “Facebook”. Tāpat lasītājus pēc vajadzības brīdina arī bibliotēkas darbinieki.

“VUB apmeklētājiem ir aizliegts runāt pa mobilo telefonu, ēst un trokšņot bibliotēkas lasītavās, taču to ir brīv darīt komunikācijai un atpūtai atvēlētajās bibliotēkas telpās, piemēram, Atpūtas istabā, Komunikācijas stūrītī, kafejnīcā. Protams, ka bibliotēkas apmeklētāji nedrīkst ēst pie datoriem, taču bezalkoholiskos dzērienus dzert gan ir atļauts,” skaidro V. Grigs.

Cīņai ar nekulturāliem un nedisciplinētiem apmeklētājiem VUB izmantošanas noteikumos ir paredzēti sodi. “Bibliotēkas izmantošanas noteikumos paredzēts, ka lietotājiem, kas pārkāpuši bibliotēkas izmantošanas noteikumus, vai arī tos neievēro, uz laiku tiek ierobežotas vai liegtas tiesības izmantot bibliotēku un tās pakalpojumus. Taču tam ir vajadzīgs rakstisks pamatojums – vai nu bibliotēkas darbinieka, vai bibliotēkas apmeklētāja iesniegums. Pamatojoties uz šo iesniegumu, tiek izdota bibliotēkas ģenerāldirektores pavēle ar attiecīgo aizliegumu, kā arī atņemta lasītāja karte,” stāsta V. Grigs. Bibliotēkas izmantošanas noteikumos skaidri un gaiši rakstīts, ka nedrīkst trokšņot lasītavās. Par šī punkta pārkāpšanu pirmo reizi tiek izteikts brīdinājums. Pēc atkārtotiem pārkāpumiem var tikt liegtas tiesības izmantot bibliotēkas pakalpojumus pat uz pusgadu.

Ikvienam bibliotēkas darbiniekam ir tiesības pieprasīt, lai apmeklētājs, kurš ir pārkāpis bibliotēkas noteikto kārtību un tās izmantošanas noteikumus, atstātu bibliotēkas telpas. Tas pats attiecas uz apmeklētājiem, kuriem ir liegtas tiesības izmantot bibliotēkas pakalpojumus. Ja apmeklētājs nepakļaujas bibliotēkas darbinieka aizrādījumam, bibliotēkas darbiniekam ir tiesības izsaukt VUB apsardzes darbinieku. Atkarībā no situācijas nopietnības, bibliotēkas darbiniekam ir tiesības izsaukt arī policiju. “Šo jautājumu vispārinot, VUB izmantošanas noteikumi un sankcijas par to neievērošanu un pārkāpšanu daudz neatšķiras no citām publiskām iestādēm un bibliotēkām gan tepat Lietuvā, gan ārzemēs,” skaidro VUB pārstāvis.

 

Apkārtējo vidi veidojam arī mēs paši

 

“Pats par sevi saprotams, ka bibliotēkā netrokšņo, bet strādā. Daudzu gadu pieredze rāda, ka uz plakātiem un uzrakstiem apmeklētāji gandrīz nekad nereaģē vai reaģē reti. Ātri vien šie brīdinājumi kļūst par interjera sastāvdaļu. Vai tiešām ir vajadzīgs katrā lasītavas stūrī novietot potenciālos trokšņotājus apklusinošus bibliotekārus? Mums ir 80 reižu mazāk darbinieku nekā MKIC darba vietu,” skaidro V. Grigs. Viņš iesaka nekautrēties un palūgt katru trokšņotāju būt atbildīgākam pret citiem un viņu darbu, pat ja pārējie apkārtesošie nereaģē vai izliekas nereaģējam. “Jāsaprot, ka ne tikai apkārtējā vide ir vainīga. Mēs paši šo vidi veidojam. Ja nevēlaties runāt ar pašu trokšņotāju, ejiet pie lasītavas darbinieka, kurš vai nu pats aizrādīs trokšņotājam, vai palūgs to izdarīt apsardzes darbiniekam,” iedrošina V. Grigs. Viņš lūdz visus apmeklētājus ziņot par trokšņotājiem vai cita veida pārkāpumu veicējiem lasītavās un citur bibliotēkā. “Kā gan lai bibliotēkas administrācija risina šīs problēmas, ja sūdzības par to nonāk nevis administrācijā, bet plašsaziņas līdzekļos? MKIC nav daudz trokšņotāju; lai atrisinātu katru konkrētu gadījumu, ir vajadzīga operatīva un konkrēta informācija atbildīgajām personām, tikai tā var cīnīties ar nepieklājīgiem un nekulturāliem lasītājiem,” secina V. Grigs.

 

Latvijas Bibliotēku portālā jau ziņots, ka Viļņas Saullēkta ielejā atklāta jaunā un modernā VUB ēka – MKIC. Simts miljonus litu vērtais projekts durvis vēris šī gada 6. februārī – trīs gadus pēc tā uzsākšanas.

 

Bibliotēkas fotogalerija