Primo ieviešanu pagājušajā gadā KISC īstenojapiecās valsts nozīmes un augstskolu bibliotēkās – Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB), Latvijas Universitātes bibliotēkā (LUB), Rīgas Tehniskās universitātes Zinātniskajā bibliotēkā (RTU ZB), Rīgas Stradiņa universitātes bibliotēkā (RSUB) un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Fundamentālajā bibliotēkā (LLUFB). 


Šī gada janvārī meklētājā Primo no Latvijas, Lietuvas, ASV, Krievijas un Lielbritānijas veiktas 6174 meklēšanas sesijas, atverot 16 842 šķirkļus. Vismeklētākie trīs vārdi un vārdu savienojumi ir “Rainis” (39 meklējumu reizes), “administratīvā akta izpilde” (33 reizes) un “business” (29 reizes). Meklētas arī tādas vārdkopas kā “Latvijas vēsture” (17 reizes), “dzīvnieku patversmes” (15 reizes) un “расписание поездов” (vilcienu saraksts) (15 reizes).

Meklētājs Primo paredzēts informācijas meklēšanai akadēmiskos un uzticamos elektroniskajos resursos, kurus piedāvā minētās bibliotēkas. KISC īstenotā projekta ietvaros šobrīd ikvienam interesentam internetā pieejamas piecas lietotājam ērtas un mūsdienīgas Primo meklēšanas vides – katrai bibliotēkai sava, kurā var meklēt informāciju konkrētās bibliotēkas elektroniskajā katalogā, bibliotēkas veidotajās datubāzēs un arī starptautiskajās datubāzēs, kuras abonē konkrētā bibliotēka. Turklāt reģistrētajiem lietotājiem daudzu elektronisko žurnālu un grāmatu pilnie teksti pieejami tiešsaistē arī attālināti. Papildu katras bibliotēkas atsevišķajām meklēšanas vidēm, izveidota arī viena kopēja, visus resursus apvienojoša, KISC pārvaldīta tīmekļa vietne. Tajā iespējams meklēt informāciju visu minēto bibliotēku veidotajos resursos un dažādās starptautiskās brīvpieejas tiešsaistes datubāzēs.

Lietotājam Primo vidē ir plašas iespējas meklēt gan vienkārši pēc atslēgas vārda, gan paplašināti. Atlasītajiem ierakstiem var pielietot daudzveidīgus filtrus, piemēram, atlasīt detalizētāk – pēc autora, izdošanas gada, valodas, kurā darbs pieejams, un citiem dažādiem kritērijiem. Tāpat meklēšanas procesā iespējams veidot savas izlases no atlasītajiem ierakstiem, pievienot tiem grāmatzīmes un sūtīt tos uz e-pastu. Primo lietotāji var meklēt arī visu lielo valsts nozīmes un augstskolu zinātnisko bibliotēku Kopkatalogā, kurā pieejama informācija par dažādiem bibliotēku krājumos esošiem resursiem – grāmatām, preses izdevumiem, rakstiem, notīm, rokrakstiem un audiovizuāliem materiāliem. Turklāt minēto piecu bibliotēku reģistrētajiem lasītājiem Primo meklēšanas vidē iespējams attālināti veikt arī grāmatu pasūtījumus.


Visas piecas bibliotēkas, kurās ieviests meklētājs Primo, strādā ar bibliotēku informācijas sistēmu Aleph. Gan Primo, gan Aleph izstrādājis vadošs starptautiska mēroga uzņēmums ExLibris, kas piedāvā vēl daudzus dažādus tehnoloģiskos risinājumus bibliotēku un informācijas centru vajadzībām. Interneta meklētāju Primo izmanto arī desmit Eiropas Savienības iestāžu bibliotēkas, tai skaitā Eiropas Komisijas, ES Padomes, Eiroparlamenta u.c. bibliotēkas. Primo darbību Latvijas bibliotēkās nodrošina KISC.
 

 
Informāciju sagatavoja:

Ilma Elsberga

Kultūras informācijas sistēmu centra

Projekta vadītāja asistente

Tālr. 7844902

E-pasts: ilma.elsberga@kis.gov.lv