Kampaņas mērķis ir veicināt sabiedrības apzināšanos, ka tiešsaistes satura internetā, kā video tā audio, nelegāla skatīšanās, tāpat kā TV nelegālo pieslēgumu izmantošana, ir prettiesiska rīcība, proti, zādzība.


Valsts policija pēdējā gada laikā vien uzsākusi 19 kriminālprocesus, kuru ietvarā kopumā pārtraukta TV satura nelegāla piegāde ap 20 000 lietotājiem. Realizējot valdības politisko iniciatīvu un arī Valsts policijas noteikto prioritāti – cīņu ar kibernoziegumiem un nelegālās televīzijas apkarošanu, Valsts policija 2017. gadā kopumā Latvijā veikusi 563 audiovizuāla satura legalitātes pārbaudes. Uzsākta 61 administratīvā pārkāpuma lieta, sastādīti 23 administratīvā pārkāpuma protokoli.


Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža citāts: “Nelegālās televīzijas apkarošana ir viena no pagājušā gadā noteiktajām Valsts policijas prioritātēm, un tāda tā paliks arī šogad. Ir svarīgi rūpēties par patiesu un vienotu valsts informācijas telpu, jo īpaši laikā, kad Latvijai pastāv hibrīdkara draudi. Patiesa informācija vienmēr ir bijusi vērtība, un arī turpmāk strādāsim, lai tāda tā paliktu.”


TV nelegālu pieslēgumu statistika un sabiedrības attieksme pret interneta satura nelegālu izmantošanu Latvijā ir satraucoša. 240 000 iedzīvotāju Latvijā izmanto TV nelegālos pieslēgumus (2016. g. pētījums). Katrs otrais, jeb 46, 3% kaut reizi izmantojuši interneta saturu nelegāli. Katrs otrais, jeb 55% interneta satura nelegālie lietotāji, pieļauj un attaisno savu pirātisko darbību, un, apjukuši interneta lietotņu piedāvājumā, neatšķirot vai tas ir legāls vai nelegāls. Eiropas Intelektuālā Īpašuma Organizācijas (EUIPO) 2017. gada pētījums parāda, ka to personu skaits, kuras pieļauj nelegāla satura izmantošanu internetā palielinājies līdz 31%, kas ir par 9% vairāk nekā 2013. gadā. Savukārt to lietotāju skaits, kuri neatšķirt legālu lietotni no nelegālas, palielinājies līdz 24%, kas ir par 5% vairāk nekā 2013. gadā.


„Pretpirātisma sociālā kampaņa „Nemāni sevi – tu zodz!” zināmā mērā ir sabiedrības konfrontācija, paskatīties acīs pašiem sev un atpazīt sevi situācijās, kurās, iespējams, negribam saskatīt, ka izmantojot saturu nelegālā tiešsaistē, vai tās būtu filmas, mūzika vai sporta tiešraides, arī mēs rīkojamies nelegāli, piedalāmies zādzībā un zogam. Pēdējo divu gadu pieredze rāda, ka tādu cilvēku, kuri tiešām neapzinās, ka izmanto saturu vai TV pieslēgumus nelegāli, ir gaužām maz. Tas, ko cilvēki neapzinās, ir, ka šāda rīcība ir nelegāla, ka tā ir zādzība. Kampaņā esam izmantojuši animāciju, kura ļauj ļoti uzskatāmi parādīt, ka arguments „visi tā dara” neiztur kritiku, un pirātisma tolerancei būtībā pienācis gals!”, tā Dace Kotzeva, biedrības „Par legālu saturu!” izpilddirektore, turpinot „Rezultatīvais mērķis kampaņai ir samazināt pirātismu attaisnojošo personu skaitu par 10% jeb 17 000 lietotāju, lai sekmētu biedrības un Valsts policijas veiksmīgo sadarbību televīzijas nelegālo pakalpojumu sniedzēju apkarošanā.”


Biedrības „Par legālu saturu!” sadarbībā ar Valsts policiju, Patentu valdi un Kultūras ministriju veidotā pretpirātisma sociālā kampaņa „Nemāni sevi – tu zods!” intensīvi norisināsies visu februāri TV, radio kanālos, sociālajos tīklos un JCDecaux vides reklāmas stendos kā februārī tā periodiski visu 2018. gadu.


Par biedrību „Par legālu saturu!”Biedrības “Par legālu saturu!” mērķis ir aktīvi vērsties pret TV un filmu izplatīšanu bez ražotāja vai piegādātāja atļaujas, kā arī sekmēt TV tiesisku (legālu) pārraidi telekomunikāciju tirgū.

 

 
Papildu informācija:

Iveta Balode

Tālr.: 29226675

E-pasts: iveta.balode@ib-kk.lv