Vietne ir LNB veidotās valsts simtgades programmas izstādes “Luters. Pagrieziens” (01.11.2017–04.02.2018) digitālo stāstu versija par vēlo viduslaiku dievbijību, Martina Lutera (1483–1546) cīņu pret indulgencēm un konfliktu ar Romas katoļu baznīcu, viņa mācības izplatīšanos un veidu, kādā Lutera reformācija veicināja rakstītās latviešu valodas attīstību. Mājaslapa būs pieejama līdz 2020. gada sākumam.


Mājaslapa pieejami video stāsti piecās sadaļās: “Pirms Lutera. Dievbijība vēlajos viduslaikos”, “Luters nostājas pret”, “Lutera vēsts izplatās”, “Lutera dziesmas”, “Bībele un Luters”. Vietne ir ērti lietojama dažāda veida ierīcēs – datoros, mobilajos telefonos, kā arī planšetdatoros. Tās saturs tulkots arī angļu un vācu valodās.


M. Lutera 1517. gadā Vitenbergā publiskotās 95 tēzes un to aizsāktā reformācija pārveidoja Eiropu. Lutera idejas izmainīja ne tikai cilvēka un Dieva attiecības, bet  arī laicīgo dzīvi, radot pasauli, kurā grēkam ir mazāka nozīme nekā žēlastībai, bet vārdam – būtiskāka vērtība nekā tradīcijai. Luteriskais spēcīgi ietekmēja arī Livonijas (šodienas Latvijas un Igaunijas) kultūru, veicinot latviešu un igauņu rakstu valodu un tekstu kultūru rašanos pirmajās reformācijas desmitgadēs un ietekmējot turpmāko attīstību vairāku gadsimtu garumā. 


Mājaslapas izstrādātājs: “Cube”.

Mājaslapa tapusi Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros, atbalsta Vācijas Federatīvās Republikas Ārlietu ministrija.

 

 
Papildu informācija:

Augusts Zilberts

Sabiedrisko attiecību vadītājs

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Tālr.: +371 26472501

E-pasts: augusts.zilberts@lnb.lv

www.lnb.lv