Otrdien, 3. novembrī, plkst. 13.00, Ventspils Galvenajā bibliotēkā ar rakstnieka un kultūras žurnālista, Rakstnieku savienības priekšsēdētāja Arno Jundzes lekciju “Aspazija. Rainis. Nezināmā dzīve” noslēgsies Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiāli atbalstītais projekts “Uz ko lai es runāju šodien?” .

 

Arno Jundze Raiņa un Aspazijas gadā ir daudz darījis, strādājis, lai izcilos Latvijas dižgarus un viņu darbus šogad ne tikai atcerētos, bet arī mācītos tos saprast. Jundze bija viens no laikmetīgās mākslas izstādes “Man sirdī tīģer’s” kuratoriem un scenārija autors Lindas Oltes filmai “Jānis. Elza. Mīlas grāmata”. 

 

Filma ir Elzas un Jāņa mīlas stāsts, likteņa triecienu un smagu pārbaudījumu pilns, ļoti intīms, skaudrs un skaists.  Bet visa sākums bija Aspazijas un Raiņa nejaušā satikšanās 1894. janvārī. Tā izmainīja ne tikai viņu, bet arī visas Latvijas nācijas dzīvi. Radošajā savienībā dzima jauna valoda un dzeja, revolucionāras idejas un prasība pēc neatkarīgas valsts. Nu savā 150. jubilejas gadā viņi ir atkal satikušies, lai kopā ar skatītājiem pārlapotu skaistu mīlas grāmatu.

 

“Viņi darbojas mūsdienās tādā mūsdienu vidē, viņi ir mūsdienu cilvēki, un varbūt tas ir arī atgādinājums tam, ka viņu idejas arī šodien ir ļoti mūsdienīgas un dzīvas,” tā filmu “Jānis. Elza. Mīlas grāmata” īsi raksturo Arno Jundze. 

 

Projekta “Uz ko lai es runāju šodien?” mērķis ir rosināt iepazīt un izprast Aspazijas un Raiņa daiļradi, iedziļināties tajā, apzināt viņu personības daudzpusību, ideju plašumu un lomu neatkarīgas Latvijas valsts tapšanā. Projekta gaitā bibliotēkas apmeklētāji varēja noklausīties kultūras socioloģes D. Beitneres- Le Gallas lekciju “No tautas par nāciju. Pašizpausme un pašapziņa Raiņa un Aspazijas darbos”, animācijas filmas “Zelta zirgs” dialogu autora dzejnieka un  tulkotāja A. Akmentiņa pārdomas par Raiņa filozofijas izpausmēm mūsdienās, izjust dzejnieka P.Draguna un grupas “Zāle” literāri muzikālo programmu “Bišu spiets”, piedalīties sarunā ar teātra zinātnieci I. Struku par Nacionālā teātra izrādi “Raiņa sapņi”.

 

Ieeja uz pasākumu bez maksas.