LU Bibliotēkas veidotā Virtuālā izstāde “Latvijas Ģeogrāfijas biedrībai 90” veltīta Latvijas Ģeogrāfijas biedrības (LĢB) 90. gadadienai, sniedzot vēsturisku ieskatu LĢB darbībā kopš tās dibināšanas brīža līdz mūsdienām.

 

Latvijas Ģeogrāfijas biedrības darbība un pastāvēšana tradicionāli ir ļoti cieši saistīta ar Latvijas Universitāti, tās prezidenti un biedri nākuši no LU saimes. Biedrību 1923. gada janvārī dibināja LU docents, ģeofiziķis un kartogrāfs Reinholds Vodemārs Putniņš un LU docents, statistiķis un ekonomģeogrāfs Jānis Bokalders, senāta sekretārs Jūlijs Arājs un skolotājs Jānis Vinters. Biedrība veidojās kā nepolitiska organizācija ar mērķi veicināt ģeogrāfisko zināšanu iegūšanu un izplatīšanu Latvijā un ārpus tās, iepazīties ar Latvijas ģeogrāfiju, organizējot un veicot izpētes darbus, organizēt ģeogrāfijas skolotājus Latvijā zinātniskās un skolu ģeogrāfijas attīstībai.

 

Laika periodā līdz Otrajam pasaules karam Latvijas Ģeogrāfijas biedrība regulāri organizēja sanāksmes, ģeogrāfiskās izstādes, ekskursijas, kā arī rīkoja zinātniskās izbraukuma konferences. Kā vairums tā laika sabiedrisko organizāciju, arī Latvijas Ģeogrāfijas biedrības darbība tika pārtraukta 1940. gadā un turpmākajos gados piedzīvoja pārmaiņas.

 

1952. gadā tika nodibināta PSRS Ģeogrāfijas biedrības nodaļa. Tās mērķis bija attīstīt un popularizēt ģeogrāfiskās zinātnes, koordinēt zinātniski pētniecisko darbību darbu un sekmēt tautsaimniecības attīstību. Biedrības biedri piedalījās Latvijas dabas resursu izpētē, fiziski ģeogrāfiskā un ekonomiski ģeogrāfiskā rajonēšanā.

 

1990. gadā Latvijas PSR Ģeogrāfijas biedrības pilnsapulcē pieņēma rezolūciju, kurā noteica, ka savu darbību izbeidz Latvijas PSR Ģeogrāfijas biedrība un tiek atjaunota Latvijas Ģeogrāfijas biedrība kā neatkarīga, brīvprātīga, radoša organizācija.

 

Izstādē aplūkojami Latvijas Ģeogrāfijas biedrības vēstures dokumenti un fotogrāfijas, tai skaitā 1923. gadā Rīgas Apgabaltiesā reģistrētie LĢB statūti un Biedrību likvidācijas komitejas 1940. gadā izdotais paziņojums, kurā noteikts, ka LĢB tiek nodota Latvijas PSR Izglītības tautas komisariāta Valsts Universitātes pārziņā. Kā īpašu dokumentu jāatzīmē biedra karti, kas apliecina, ka Latvijas Ģeogrāfijas biedrības goda biedrs bija arī Latvijas Valsts prezidents Kārlis Ulmanis.

 

Galvenā vieta izstādē ierādīta LĢB prezidentiem – cilvēkiem ar dažādu politisko pārliecību, bet sirdī pārliecinātiem ģeogrāfiem, kas savu mūžu veltījuši ģeogrāfijas un ģeoloģijas zinātnes attīstībai gan Latvijā, gan ārpus tās robežām. Šo cilvēku vidū ir viens no pasaulē zināmākajiem latviešu zinātniekiem – mākslas pazinējs Leonīds Slaucītājs, profesors Ģederts Ramans, kas izstrādājis Latvijas fizioģeogrāfisko rajonējumu un licis ainavu zinātnes pamatus Latvijā, kā arī 20.gs. otrās puses Latvijas ievērojamākais ģeogrāfs, harizmātiskā personība Ādolfs Krauklis.

 

Izstāde no 23. marta apskatāma LU portālā http://www.lu.lv/biblioteka/izstades/virtualas-izstades/