Pirmajā vietā ierindojušās Imanta Ziedoņa “Epifānijas”, otrajā – Vizmas Belševicas “Bille”, trešajā – Jāņa Klīdzēja “Cilvēka bērns”, ceturtajā Edvarta Virzas “Straumēni” un piektajā – Kārļa Skalbes “Kaķīša dzirnavas”. Ar pilnu sarakstu iespējams iepazīties lasīšanas veicināšanas projekta “Bibliotēka” mājas lapā www.manabiblioteka.lv


Projekts “Bibliotēka” mēnesi pirms Valsts svētkiem savos sociālajos tīklos publicēja aicinājumu ieteikt grāmatas, ko ir vērts iekļaut Latvijas 100 gades grāmatu sarakstā. Cilvēki aktīvi iesaistījās saraksta veidošanā, un šobrīd publicētais 100 grāmatu saraksts izpelnījies lielu uzmanību sociālajā tīklā Facebook.


“Vēlamies celt godā grāmatu. Mums ir svarīgi sabiedrībai atgādināt un aktualizēt literatūras nozīmi daudzpusīgas personības veidošanās procesā kā neatņemamu intelektuālās izglītības sastāvdaļu,” par iniciatīvu “Bibliotēka” saka Jekaterina Kuzņecova, Baltic International Bank stratēģiskās plānošanas pārvaldes vadītāja. “Literatūra ir dzīva māksla. Tā pieņem dažādas formas un veidus, pateicoties digitālajiem rīkiem. Tāpēc jo īpaši novērtējam iedzīvotāju iesaisti saraksta izveidē un lasīšanas sacensību ierosināšanai sociālajos tīklos. Mēs noteikti turpināsim attīstīt projektu ”Bibliotēka”, lai veicinātu grāmatu lasīšanas apjomus, un vēlamies iesaistīt tajā arvien vairāk aktīvus un līdzīgi domājošus cilvēkus.”


Projekta “Bibliotēka” organizatori pauž prieku par to, ka izdevies motivēt cilvēkus nodarboties ar lasīšanu. Jo īpaši tādēļ, ka nepārprotami dzīvojam laikmetā, kad informācijas meklēšanai izmantojam digitalizācijas sniegtās iespējas, un iedvesmu biežāk meklējam filmās un seriālos, nevis grāmatās.


Saraksta veidošanā piedalījās ap 500 cilvēkiem trīs sociālajos tīklos – Facebook, Twitter un Instagram. Kopā sarakstam tika ieteikts pievienot ap 150 grāmatām, no kurām vien dažas bija ārzemju autoru darbi. Cilvēki ieteikuši gan klasiķu darbus, gan mūsdienu literatūru. Ar gala sarakstu sociālajā tīklā Facebook šobrīd ir dalījušies vairāk kā 1100 cilvēku. Lietotāji aicina cits citu apņemties izlasīt visas uzskaitītās grāmatas. Turpinot aktivitāti, tiek meklēts cilvēks, kas jau ir izlasījis visas sarakstā minētās grāmatas vai cilvēks, kas izlasījis vislielāko skaitu.

Projektu “Bibliotēka” veido “Baltic International Bank” – ilggadējs latviešu literatūras mecenāts. Iniciatīva “Bibliotēka” aicina atklāt sabiedrībai stāstus par literatūras nozīmi cilvēku dzīvēs, stāstus par personīgajām bibliotēkām, to saturu, kā arī emocionālo un profesionālo vērtību. Latviešu literatūras attīstība ir viens no “Baltic International Bank” ilggadējiem sabiedrības atbalsta virzieniem. Vadoties no pārliecības, ka savas valsts kultūras un vēstures pārzināšana ir katras tautas nacionālās identitātes pamatā, “Baltic International Bank” finansiāli atbalsta nacionālas nozīmes grāmatu izdošanu un literatūras projektu īstenošanu. Vairāk informācijas projekta “Bibliotēka” mājas lapā: www.manabiblioteka.lv un sociālo tīklu profilos Instagram, Facebook un Twitter (@manabiblioteka).

 

 
Papildu informācija:
Daiga Bitēna
Projekta “Bibliotēka” komunikācijas koordinatore
E-pasts: daiga@enibit.lv
Tālr.: +371 25629847