Nozīmīgākie Biedrības 2011. gada projekti bija Atbalsts LNB krājumam, Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa, festivāla Staro Rīga projekts “Burtnieks” un sadarbība ar LR Kultūras ministriju, Latvijas Nacionālo bibliotēku un Nacionālo būvkompāniju apvienību bibliotēkas jaunās ēkas Spāru svētku, Atvērto durvju dienas un Muzeju nakts organizēšanā.

 

Lai palīdzētu Nacionālajai bibliotēkai kļūt saturā bagātākai, Biedrība 4 gadus īsteno projektu Atbalsts LNB krājumam un aicina ziedot jaunu, aktuālu izdevumu iepirkumiem. Pateicoties ziedojumiem, 2011. gadā Nacionālā bibliotēka iegādājusies 297 grāmatas (324 sējumus). Šo četru gadu laikā kopumā iepirkti 831 vērtīgi izdevumi (vairāk kā 1000 sējumi) un 117 e-grāmatas.

 

Labdarības projektu “Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa” Biedrība uzsākusi, lai vāktu ziedojumus bērnu grāmatām un palīdzētu notikt lasīšanas veicināšanas programmai “Bērnu un jauniešu žūrijai”. Jau vairākus gadus ziedot iespējams portālā www.ziedot.lv, par labdarības projekta vēstniekiem kļuvuši daudzi sabiedrībā zināmi cilvēki. 2011. gadā šim projektam ir saziedoti 15 000 latu. Bērnu grāmatas dāvātas visām 200 bibliotēkām, kuras bija pieteikušās “Bērnu un jauniešu žūrija”, taču grāmatas iegādāties nevarēja atļauties. Jauno lasītāju skaits, pateicoties “Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa”, pieaudzis par 3000.

 

2011. gada novembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība sadarbībā ar Nacionālo bibliotēku un māksliniekiem Raiti Šmitu, Rasu Šmiti un Mārtiņu Ratniku īstenoja projektu Burtnieks Staro Rīga laikā. Uz bibliotēkas ēkas fasādes četrus vakarus burtu pa burtam, vārdu pa vārdam tika izgaismotas latviešu tautas dziesmas, iedzīvinot topošās ēkas sienās bibliotēkas dvēseli.

 

Biedrība turpinājusi arī daudzus citus projektus un aktivitātes – akcija “Iemūžini savu vārdu Gaismas pilī!”, skolēnu ekskursijas Gaismas pils būvlaukumā, tiešraide no bibliotēkas būvlaukuma, konkurss “Pagasta bibliotekārs – Gaismas nesējs”, akcija “Dāvini abonementu bibliotēkai!”, veco Nacionālās bibliotēkas ēku iemūžināšana fotogrāfijās sadarbībā ar Gati Rozenfeldu.

 

2011. gadā augusi saņemto ziedojumu summa. Pagājušā gadā ziedoti vairāk kā 130 000 latu. Lielākie ziedojumi bijuši projektam Atbalsts LNB krājumam. Lielākās ziedojumu summas 2011. gadā saņemtas no Latvijas Universitātes studentu korporācijas Fraternitas Lataviensis (101 000 Kanādas dolāru) un no mecenātes, kura vēlas palikt anonīma (30 000 latu). Kopumā līdz šim ziedojumos saņemti 878 372. Ziedotāju vārdi atbilstoši ziedojuma apjomam tiks iemūžināti jaunajā bibliotēkas ēkā.

 

Kopsapulcē biedrus uzrunāja Kultūras ministrijas LNB projekta īstenošanas nodaļas vadītājs Indriķis Builis, kultūras ministres padomnieks un Biedrības valdes loceklis Jānis Dripe, Biedrības uzticības padomes pārstāvis Viesturs Tamužs, LNB direktors Andris Vilks un Nacionālo būvkompāniju padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns.

 

Undīne Būde, valdes priekšsēdētāja: “Svarīgi, ka mūsu Biedrība jau sākotnēji tika dibināta un vēlāk attīstīta, raugoties tālā nākotnē. Biedru intelektuālais ieguldījums, lai LNB iegūtu savu jauno formu un arvien pilnveidotu saturu, ir milzīgs. Paldies visiem, kuri šos gadus ir darbojušies  un darbosies turpmāk, kopīgo mērķu sasniegšanā.”

 

LNB direktors Andris Vilks: “Gribu pateikties par draudzīgo attieksmi, ko ikdienā sajūtam no Biedrības. Pagājušajā gadā mūsu sadarbība bijusi ļoti daudzpusīga. Īpaši vēlos izcelt projektu “Atbalsts LNB krājumam”, atbalstu digitalizācijai, sadarbību Spāru svētku rīkošanā, palīdzību jaunas mājas lapas izveidē, atbalstu izstādei “Latvieši pasaulē” un labdarības projektu “Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa””.

 

Māris Saukāns, NBA: “Biedrība ir nodrošinājusi fonu tam, ka bibliotēkas celtniecības darbi tikuši tik tālu. Bibliotēka tiks uzcelta! Šobrīd jau pabeigti 64% darbu.”

Par atbalstu kopsapulces rīkošanā Biedrība vēlas pateikties darba un tikšanās telpai Birojnīca un Mārtiņa Beķerejai.

 

Kopš 1998. gada Biedrība darbojas, lai atbalstītu LNB projektu un Nacionālo bibliotēku un palīdzētu arī bibliotēkām Latvijā kļūt aizvien mūsdienīgākām, saturā un iespējās bagātākām. Biedrībā ir 143 biedri – daudzi sabiedrībā zināmi dažādu nozaru pārstāvji. Biedrības valdes priekšsēdētāja ir Undīne Būde. Valdē darbojas Jānis Dripe, Vita Jermoloviča, Dzintra Justa, Mārtiņš Zemītis, Valdis Lokenbahs, Olita Pričina-Voitika, Rolands Puhovs, Georgs Turlajs, Inese Zandere. Biedrības Uzticības padomi vada Karina Pētersone.

Vairāk par Biedrības aktivitātēm iespējams uzzināt www.gaisma.lv.