Sievietes – mākslinieces, ar savu īpašo, ļoti savdabīgo un poētisko pasaules redzējumu vienmēr spēlēja nozīmīgu lomu Latvijas grafikas mākslā. LNB Mākslas un mūzikas centra Mākslas lasītavas grafikas kolekcijā sieviešu daiļrade pārstāvēta diezgan plaši. Z.Talbergas, D.Ezergailes, L.Zikmanes, M.Muižules, J.Antimonovas, M.Dragūnes, B.Ancānes, L.Dineres, I.Libietes, I.Garklāvas, N.Zirnītes, J.Grazjevas, L.Šellares estampi ir atzīti par nozīmīgākajiem kolekcijas darbiem. LNB kolekcijas izstādei tika izvēlētas 3 pazīstamas Latvijas mākslinieces.

Ar mākslinieces Lolitas Zikmanes daiļradi saistīti augstākie oforta mākslas sasniegumi latviešu pēdējo 40 gadu grafikā. L.Zikmanes rokrakstu raksturo individuāla vērtību sistēma, emocionālais un jūtīgais pasaules tvērums un sievišķīgi izsmalcināta elegance. Jeļena Antimonova ir viena no spilgtākajām personībām Latvijas pēckara grafikā. Mākslinieces tēlu, simbolu un sižetu repertuārs ir mākslas vēstures, klasiskās literatūras epizožu un fantāziju, jaunā neticamā interpretācijā apjēgts un radoši pārstrādāts, elegants citātu sajaukums. Izsmalcinātā oforta meistare Nele Zirnīte ir viena no interesantākajām un pazīstamākajām mūsdienu Latvijas grafiķēm. Māksliniece ir ienesusi Latvijas grafikas mākslā dziļas lietuviešu mākslas tradīcijas un maģiska reālisma izteiksmi.

Izstāde, kura ir skatāma no 8. marta līdz 4. aprīlim, dod lielisku priekšstatu par Latvijas grafiķu izsmalcināto daiļradi un augsto māksliniecisko kolekcijas līmeni.