Tā apmeklētājiem atklās daļu no Minhenes kolekcionāra Pētera Betgera (Peter Böttger, 1936) apjomīgā dāvinājuma LNB. Kolekcijā, kas vairāk nekā 50 gadu garumā veidota kopā ar dzīvesbiedri Austru, ietilpst ap 10 000 glabāšanas vienību, pārstāvot Vācijas, Nīderlandes (arī 17. gs. Flandrijas un Holandes), Itālijas, Francijas un Lielbritānijas mākslinieku darbus, kas tapuši no 15. līdz 20. gadsimtam.

 

Pasākumā, klātesot Nīderlandes vēstniekam Latvijā Pīteram Janam Langenbergam (Pieter Jan Langenberg), piedalīsies arī kolekcijas veidotāji – Pēters un Austra Betgeri. 

 

Izstāde “Nīderlandes 16.–18. gadsimta iespiedgrafika no Pētera Betgera kolekcijas” sniedz iespēju vienlaikus iepazīt gan iespiedgrafikas tehnikas un grafikas stilu ģenēzi cauri gadsimtiem, gan estampa veidus, tā stilistiskās īpatnības un atšķirības, gan populārākos žanrus, mākslinieku meklējumus un izcilu gravieru rokrakstus. Par tās lepnumu uzskatāma Nīderlandes 16. gs. renesanses un manierisma iespiedgrafika, Rubensa darbnīcas grafiska produkcija, daudzu Flandrijas un Holandes 17. gs. “zelta laika” mākslinieku daiļrade. 

 

Izstādes saturu veido 83 īpaši izvēlēti Nīderlandes mākslinieku darbi no 16.–18. gadsimtam, atainojot kolekcionāra aizraušanos ar Nīderlandes skolu un dažādiem žanriem, kas pārstāvēti kolekcijā – reproducējoša grafika, mitoloģiskas alegorijas un reliģiska satura gravīras, gravētais portrets, ainavas, vēsturisko kauju ainas. 

 

Mākslas zinātniece, Mākslas muzeja „Rīgas Birža” vadītāja Daiga Upeniece uzsver, ka Pētera Betgera dāvinājums LNB pēc padomju perioda pārrāvuma atjauno gadsimtiem seno tradīciju Rīgas skatītājiem novēlēt mūža laikā izveidotās un sistemātiski sakārtotās Rietumeiropas klasiskās mākslas kolekcijas.

 

Izstādes koncepcija: Pēters Betgers, Velta Knikste, Dmitrijs Zinovjevs

Izstādes tekstu autori: Dmitrijs Zinovjevs, Daiga Upeniece

Izstādes māksliniece: Anete Krūmiņa

Projekta vadītāja: Kristiāna Kirša

Izstādes veidotāji: Ainārs Egle, Velta Knikste, Jevgenijs Sisojevs

Izstādes zinātniskā konsultante: Daiga Upeniece

 

Izstāde būs apskatāma līdz 4. septembrim. Ieeja bez maksas.

Darba laiks līdz 3. jūlijam:

P.–Pk. 12–20

S.–Sv. 10–17

 

Darba laiks no 4. jūlija līdz 4. septembrim (LNB vasaras darba laiks):

O., C. 9–17

T., Pk. 12–20

S. 10–17