Grāmatu skenēšanas robots “TREVENTUS ScanRobot 2.0 MDS” ir augstas kvalitātes grāmatu digitalizācijas iekārta, kas ļauj ieskenēt lielu apjomu grāmatu ļoti īsā laikā un izcilā kvalitātē. Tagad 8 stundu laikā bibliotēkā var ieskenēt 40 grāmatas, kas katra ir 200 lapaspušu bieza. LNB ir sagatavojusi nelielu video, lai sniegtu plašāku ieskatu robota darbā. Video apskatāms LNB kanālā sociālajā tīmekļa vietnē Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=xF91ttEK7Lw

 

Robots pats automātiski pāršķir grāmatu lapas un ieskenēto materiālu saglabā elektroniskā dokumenta vai attēla formātā. Skeneris ar vakuuma palīdzību piespiež uzreiz divas grāmatas lapaspuses pie skenēšanas virsmas un ieskenē tās abas. Skenēšanas ātrumu var uzstādīt atkarībā no grāmatas papīra kvalitātes un nolietojuma pakāpes. Grāmatu skenēšanas robots spēj ieskenēt līdz pat 2500 lapu stundā un šāda veida skenēšana ir daudz saudzīgāka pret grāmatām, jo grāmata nav pilnībā jāatver. Pēc grāmatas ieskenēšanas šo materiālu iespējams arī apstādāt teksta atpazīšanas programmā, kas ļauj viegli un ātri atrast tekstā vajadzīgo, vienkārši ierakstot atslēgas vārdus.

 

Šādus grāmatu skenēšanas robotus ikdienas darbā izmanto ļoti daudzas Eiropas bibliotēkas un pieprasījums tikai pieaug. Šos skenerus izmanto ne vien tikai bibliotēku vajadzībām, bet tas ir pieejams kā pakalpojums ikvienam, kas vēlas lasīt grāmatas elektroniskā formātā. Arī Latvijas Nacionālā bibliotēka pavisam drīzā nākotnē piedāvās pakalpojumu ieskenēt savu mīļāko grāmatu un to lasīt elektroniskā formātā!

 

Papildu informācija:

Signe Valtiņa

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Tālr. 67365255,

Mob.tālr. 29735732