Bibliotēku nedēļas ietvaros, kura noritēja laikā no 23. līdz 29. aprīlim, uzziņu resurss internetā Letonika.lv noslēdza sabiedrības TILDE, Valsts Kultūrkapitāla fonda un 3TD kopprojektu “Latvijas kultūrvides TAKAS”.

 

Video prezentācija

 

Rezultātu paziņošana

Ceturtdien, 26. aprīlī, 3TD organizētajā Bibliotēku pārstāvniecības dienas pasākumā, interneta tiešraidē “Bibliotēka man, es bibliotēkai”, portālā www.piesledzieslatvija.lv  Letonika.lv publiskoja TAKU projekta rezultātus.

Publiskajā balsojumā, kurā varēja piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs, kopumā saņemti 87 074 TAKU novērtējumi – balsojumi. Balsošanas rezultāti tiks apkopoti un summēti ar žūrijas vērtējumu.

Žūrija:
1. Projekta TAKAS kuratori visos četros Latvijas reģionos;
2. Tilde
3. LR1 raidījums: Kultūras Rondo
4. “Kultūras informācijas sistēmas” projekts “Trešais Tēva Dēls”.

 

Balvas:
Labākajiem no katra Latvijas reģiona tiks pasniegts “Tildes Birojs” mājas versija.
Absolūti 3 labākajiem – dāvanu kartes no izdevniecībās Pētergailis.
Suvenīrbalvas no 3TD un sabiedrības Tilde.
Speciālbalvas – 2. un 3. vietu ieguvējiem reģionos.
Visiem TAKU dalībniekiem tiks piešķirta letonika.lv – 1 gada abonements. 
 
Rezultāti:
1. “Pa Valkas bānīša pēdām”, Ilze Gaile.
2. un 3. vietu dala  “Šķēdes pils”, Inta Švaža un “Kino karte”, Linda Grundmane

 

Labākie Kurzemē
1. Šķēdes pils, Inta Švaža.
2. Velo Liepāja, Klāvs Timbra, Lauris Rimkuss, Ieva Ignatova
3. Aizmirstā un neatklātā Liepāja, Gunārs Silakaktiņš.

 

Labākie Latgalē
1. Medumu pagasta dārgumi
2. Daugavpils pilsētas noslēpumi
3. Rogāļu gravas 7 brīnumi

 

Labākie Vidzemē
1. Pa Valkas bānīša pēdām, Ilze Gaile.
2. Kino karte, Linda Grundmane
3. Zudušo mājvietu dižkoki, Ilze Gaile.

 

Labākie Zemgalē
1. Sēļu elpa Sēlpils Boļānos, Spodra Purviņa
2. Dzimtmisas enerģētiskā taka, Lūcija Kalviša
3. Simtgadniece Līna Kuģe, Inta Tuza, Rasa Logina

 

Sarunas ar projekta “Latvijas kultūrvides TAKAS” organizatoriem un dalībniekiem klausieties 1. maijā, LR1 raidījumā “Kultūras Rondo”, laikā no plkst.11:00 līdz 12:00.

 

“Uzskatu, ka šo projektu varam pielīdzināt tai darbībai, ko savulaik veica Krišjānis Barons, vācot tautas dziesmas, kuras ilustrē to cilvēku dzīvi, kuri tās stāsta. Mūsdienu tehnoloģijas šo folkloras vākšanas procesu ievērojami atvieglo. Liels paldies ikvienam, kurš iesaistījās, jo apkopotais materiāls ir necerēti interesants. Projekts netiek slēgts, mēs joprojām gaidām jaunus stāstus”, saka projekta vadītāja Baiba Altena, sabiedrības Tilde pārstāve.

 

Savukārt projekta TAKAS uzvarētāja stāsta:

“Viens no lielākajiem ieguvumiem bija tas, ka atsaucās cilvēki, kas prata izstāstīt, ko nozīmē sabojātais zīmogs uz caurtekas sienas ilgi nevarējām atminēt, kas ir tas vārds, kas beidzas ar “-šana” un kas tur ir darīts 1937.gadā. Izrādās, ka tas ir nivelēšanas zīmogs (mērniecības), kuru mūsdienās kāds ir mēģinājis izlauzt no caurtekas sienas). Pat no Valkas tūrisma informācijas centra ar mani sazinājās un vaicāja, vai neesmu domājusi par iespēju darboties kā gide un vest interesentus pa šo Valkas bānīša ceļu, jo tādi interesenti atrastos diez gan daudz.”, Ilze Gaile “Pa Valkas bānīša pēdām”.

Par projektu:

Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu projektu konkursu izsludina sabiedrības Tilde veidotais un uzturētais interneta portāls letonika.lv (www.letonika.lv). Projekta partneris ir v/a “Kultūras informācijas sistēmas”, projekta “Trešais tēva dēls” ietvaros.

Projekts “Latvijas kultūrvides TAKAS” mērķis ir izveidot Kurzemes, Zemgales, Vidzemes un Latgales reģioniem atsevišķi un Latvijai kopumā vienojošu kultūras karti – TAKAS – sociālu vietni, kurā paši reģionu iedzīvotāji – gan skolu jaunieši, gan viņu domubiedri ir tie, kuri veido skatījumu uz savas apkārtnes kultūrvidi, raksta mūsdienu vēsturi un atspoguļo to vidi, kurā mīt, satiekas, izklaidējas, izglītojas un arī paši veido. Izceļot katra novada vai pilsētas unikalitāti, taps vienojoša mūsdienu TAKU kultūrkarte, kurā fiksētu faktu, fotogrāfiju, video materiālu, audio ierakstu un stāstu formā ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir iespēja atstāt savu liecību un skatu. Projekta mērķis ir nedublēt jau plašsaziņas līdzekļos esošu informāciju, bet izcelt to būtisko, kas katram ir īpašs, piemēram, manas saulrieta, pastaigu vai skatu vietas, alternatīvie klubi, ekstrēmo sporta veidu trases, amatu darbnīcas, vietas ar īpašu vēsturi, unikālās kultūras dzīves personības, dabas objekti, sakoptākās vietas ucc. – tās ir tikai dažas no TAKU projekta piedāvātajām tēmām.

Projekta rezultātā radītās Latvijas TAKAS tiks publicētas portālā www.letonika.lv, un būs bez maksas pieejamas ikvienam interneta lietotājiem.

Par letonika.lv

Letonika.lv ir uzziņu un tulkošanas interneta pakalpojums ar plašu digitālo enciklopēdiju, vārdnīcu un terminu klāstu latviešu valodā, kas kopā aptver apmēram 36 500 enciklopēdiskas uzziņu informācijas šķirkļu un 5 500 attēlu, vairāk nekā 145 000 terminu tulkojumu un skaidrojumu, tulkojošās un skaidrojošās vārdnīcas ar 446 727 vārdiem un izteicieniem.

Te atradīsiet informāciju par Latvijas vēsturi, kultūru, dabu, cilvēkiem, novadiem.
Enciklopēdiju un vārdnīcu saturs veidots sadarbībā ar autoritatīviem nozaru speciālistiem, visa informācija ir apkopota vienā vidē un ērti atrodama ar tam speciāli radītu meklētāju, kas ‘saprot’ latviešu valodu.

Letonika.lv ir sabiedrības Tilde veidotais un uzturētais latviskais uzziņu un tulkošanas portāls.

 

Par Sabiedrību “Tilde”

Tilde ir vadošais plaša lietojuma programmatūras izstrādātājs Baltijas valstīs. Tilde ir dibināta 1991. gadā Rīgā, tajā strādā 91 darbinieks, uzņēmumam ir biroji arī Viļņā un Tallinā. Galvenie Tildes darbības virzieni ir datoratbalsta izstrāde latviešu valodai, datorprogrammu lokalizācija, grāmatvedības un uzņēmuma vadības programmatūra, informatīvie un video pakalpojumi internetā.

 

Par v/a “Kultūras informācijas sistēmas” un projektu “Trešais tēva dēls”

V/a “Kultūras informācijas sistēmas” ir Kultūras ministrijas aģentūra, kuras misija ir palīdzēt atmiņas institūcijām – arhīviem, bibliotēkām un muzejiem saglabāt un padarīt pieejamu kultūras mantojumu nākamajām paaudzēm, izmantojot jaunākos informācijas tehnoloģiju risinājumus. Starp vērienīgākajiem aģentūras īstenotajiem projektiem ir Valsts vienotā bibliotēku informācijas sistēma jeb “Gaismas tīkls” un publisko bibliotēku attīstības projekts “Trešais tēva dēls”.

V/a “Kultūras informācijas sistēmas” īsteno arī projektu “Elektroniskās publikācijas Latvijas bibliotēkām”, kā ietvaros lasītājiem tiek piedāvāta iespēja lietot daudzveidīgas elektroniskās datu bāzes, interneta enciklopēdijas un pilnu tekstu žurnālus par dažādām nozarēm gan latviešu, gan angļu valodā. Datu bāzes letonika.lv abonēšanas maksu pašvaldību publiskajām bibliotēkām sedz aģentūra “Kultūras informācijas sistēmas”.