Kā jau spēles nosaukumā minēts, tad viens no būtiskākajiem elementiem spēlē ir zilbes un vārdu veidošana no zilbēm, tomēr šim elementam ir tikai pakārtota nozīme. Lai bērns noturētu uzmanību spēlei ir būtiski nodrošināt tieši spēles elementu, lai izglītojošais elements būtu tikai daļa no spēles, tādējādi bērna uzmanība spēlei tiktu noturēta.

 

Spēles veidotājs Jānis Ābele to sākotnēji radīja savām pirmskolas vecuma meitām, lai palīdzētu apgūt lasītprasmi. Redzot, ka lasītprasmes uzlabošanās ir pat ļoti strauja un ar spēles palīdzību sasniegtais rezultāts ir pārsteidzoši labs (meitenēm lasīšanas apguvei vajadzēja tikai nedēļu), J.Ābele nolēma to veidot pieejamu arī plašākai auditorijai. J.Ābele skaidro, ka līdz idejai radīt datorspēli nonācis nejauši brīdī, kad sapratis, ka noderīgu un efektīvu materiālu lasītprasmes apguvei latviešu valodā aizvien ir maz. Arī bērnudārzā audzinātājas nespēj nodrošināt pilnu uzmanību katram bērnam, tāpēc paļauties, ka bērns bērnudārzā pats iemācīsies lasīt, šķita nepareizi.

 

Izglītojošā datorspēle “Zilbe” ir pilnībā privāts projekts, turklāt spēle ir bezmaksas. Jau no 2017.gada 1.februāra ir pieejama spēles demo versija Windows operētājsistēmām, kas, protams, arī ir bezmaksas.

Spēles veidotājs J.Ābele uzsver: “Līdz šim pasaulē radīts daudz tā saucamo izglītojošo spēļu, taču to būtiskākais trūkums ir fakts, ka tām trūkst tieši pašas spēles elementa, jo pārsvarā tie ir tikai animēti uzdevumi, kas maziem bērniem ātri apnīk. “Zilbe” ir veidota pēc pretēja principa, jo spēles elements veido 90% no satura. Spēle veidota iespējami interesantāka bērniem, tajā galvenais uzdevums ir palīdzēt mazajai pūcītei atgriezties savā ligzdā. Spēles laikā iespējams piedalīties pūcītes piedzīvojumos dažādās vidēs.”

 

“Zilbe” ir izstrādes procesā, tāpēc autors aicina aktīvi izmantot spēles kontus sociālajos tīklos, lai sniegtu atgriezenisko saiti par spēli. Saņemtās atsauksmes, ieteikumi arī konstruktīva kritika kalpos par būtisku informācijas bāzi, lai veidotu spēles gala versiju, kurā būs iekļautas krietni plašākas iespējas, kā pašreizējā versijā. Spēlei plānotas arī dažādas sarežģītības pakāpes, lai tā būtu piemērota arī 2.-4. klašu skolēniem.

 

Spēles autors arī vērš uzmanību, ka to iespējams izmantot arī ārzemniekiem un cittautiešiem, kas apgūst latviešu valodu un tās rakstību. Spēles “Zilbe” demo versija pieejama bez maksas mājaslapā www.zilbe.lv.