Svinīgajā pasākumā piedalīsies Slobodskas administrācijas vadība, pilsētas mērs un apgabala Kultūras departamenta vadība.

E.Skuja pasniegs Raiņa mājas – muzeja vadītājai dāvinājumu no Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Raiņa un Aspazijas muzeja un Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas – vērtīgas grāmatas un materiālus, kas papildinās Raiņa mājas – muzeja Slobodskā krājumus.

Izstāde “Latvieši Krievijā” cikla “Latvieši pasaulē” ietvaros veidota sadarbībā ar Latvijas Nacionālo Vēstures muzeju un Latvijas Valsts vēstures arhīvu un tapusi ar Latvijas vēstniecības Krievijā atbalstu. Izstāde bija apskatāma Maskavā Ārzemju literatūras bibliotēkā jūnijā, ceļoja tālāk uz Kirovas apgabala brāļu Vasņecovu vārdā nosaukto mākslas muzeju Vjatkā un plānots, ka pēc Raiņa mājas – muzeja izstāde tiks izstādīta publikas apskatei arī citos Krievijas reģionos.

Izstādes ekspozīcijā skatāmi materiāli par latviešu izceļošanu uz Krieviju 19.gadsimta otrajā pusē un 20.gadsimta sākumā. Ekspozīcijas autori dokumentos, fotogrāfijās un dažādos izdevumos skaidro latviešu aizbraukšanas cēloņus, cenšas rast atbildi, vai izceļotāji, pūloties izrauties no nabadzības, meklējot taisnību, ko dod gara brīvība, sasniedza ko vēlējās. Tas ir stāsts par to, kā latvieši iedzīvojās svešās zemēs un centās saglabāt latviskumu, par to, kā tie kalpoja Latvijai un kā tautieši dzimtenē vērtēja viņu rīcību.

Izstādē atsevišķa sadaļa veltīta latviešu grāmatniecībai Krievijā, atsevišķi izdalot arī latgaliešu grāmatniecību.

Izstādes konsultanti, tekstu un komentāru autori ir vēsturnieks Toms Ķikuts, grāmatniecības speciālisti Lilija Limane un Viesturs Zanders. Izstādes kuratore, vizuālās koncepcijas autore Velta Knikste. Kompjūtergrafika Gatis Buravcovs.

Izstāde “Latvieši Krievijā” Slobodskā būs apskatāma visu novembra mēnesi.