Inteliģentā videonovērošana

 

Līdz ar informācijas tehnoloģijām attīstās arī drošības sistēmas. Ar jaunākās paaudzes drošības sistēmu iespējām “Lattelecom diena 2011” dalībniekus iepazīstināja uzņēmuma Citrus Solutions (http://www.citrus.lv) izpilddirektors Miks Stūrītis. Ikvienas drošības koncepcijas pamatā ir četri nopietni izvērtējami aspekti: 1) potenciālie riski; 2) potenciālie zaudējumi, proti, kādus zaudējumus šie riski var radīt; 3) uzņēmuma prioritātes; 4) iespējamie risinājumi.

Drošības uzturēšanā cilvēks ir neaizstājams, taču izpētīts, ka jau pēc 22 minūtēm zūd 95 % fokusētās uzmanības. Salīdzinājumā ar tradicionālo videonovērošanu inteliģentās videonovērošanas priekšrocība ir tāda, ka tā pati — pēc ieprogrammētiem kritērijiem — nosaka kādas aizdomīgas vai bīstamas situācijas rašanos un pievērš tai cilvēku uzmanību. Tā var būt:

• nekoordinēta cilvēku vai citu objektu kustība — mīņāšanās, automašīnas riņķošana ap objektu;

• kaut kā parādīšanās uz sienas, piemēram, neatļauts grafiti;

• dažādu priekšmetu novietošana nevietā — neatļautā vietā atstāts auto, soma;

• kādā vietā pazudusi vērtīga lieta, piemēram, no sienas noņemta glezna;

• lieguma robežas pārkāpums, piemēram, neatļautā zonā iegājis apmeklētājs.

Kā redzams, salīdzinājumā ar līdzšinējām drošības sistēmām inteliģentajai videonovērošanai ir ievērojami uzlabota analīze, savu darbību tā nodrošina ar attālinātas kontroles palīdzību un tās īstenošanā tiek pielietota vairāku drošības sistēmu integrācija. Un tas nebūt nav pieejams tikai miljonāriem. Ja tic M. Stūrīša apgalvojumam, tad inteliģentā videonovērošana ir tikai aptuveni 20 % dārgāka par parasto videonovērošanu.

 

Plašāku konferences aprakstu varēs lasīt žurnāla “Bibliotēku Pasaule” 54. numurā.