Nacionālā literatūra un grāmatniecība ir valsts kultūras vizītkarte, kas digitālajā laikmetā rada jaunus izaicinājumus. “Ir jāatrod zelta vidusceļš, lai apmierinātu sabiedrības pieprasījumu pēc informācijas un zināšanām, vienlaikus nodrošinot sekmīgu Latvijas izdevējdarbības attīstību,” vērtē ministre. Šis ir viens no svarīgākajiem jautājumiem, kas šogad un tuvākā laikā ir diskutējams e-grāmatniecības attīstības perspektīvā, smeļoties pieredzi citu Eiropas valstu praksē.

 

2012.gadā grāmatniecības nozare vienojās par stratēģiskajiem atbalsta virzieniem nozares harmoniskai attīstībai un tika rasts papildu finansējums Valsts kultūrkapitāla fondā (VKKF) grāmatu iepirkumam bibliotēkās 300 000 latu apjomā, kā arī literatūras nozarei būtisku iniciatīvu, programmu un projektu atbalstam.

 

2013.gadā VKKF Literatūras nozares finansējums ir pieaudzis dažādām nozares atbalsta iespējām, taču vēl kopīgi ar nozares pārstāvjiem apspriežama un risināma turpmākā nozares valsts atbalsta iespēja tās attīstībai.

 

“Latvijas Grāmatu izstāde” ir viens no svarīgākajiem ikgadējiem notikumiem literatūras un grāmatniecības nozarē Latvijā, kas pulcē visus nozīmīgākos Latvijas grāmatizdevējus, ārvalstu un pašmāju rakstniekus, kā arī grāmatu lasītājus.

 

Ikgadējā tikšanās platforma ļauj konstatēt grāmatizdošanas situāciju Latvijā, izvērtēt tās attīstības tendences, kā arī identificēt un diskutēt par aktuālajām problēmām šajā radošās industrijas sektorā, kurā cieši kopā savijas literārais radošais process, grāmatu dizaina veidošana un tā pieejamības veicināšana Latvijas lasošajai auditorijai.