1918. gads ir viens no visliktenīgākajiem gadiem latviešu tautas un tās zemes vēsturē. Latvija pēc ilgiem kara gadiem bija pārvērtusies par postažu. Svešas armijas nomaina vienu okupāciju pēc otras. Zaudēta ir teju puse Latvijas iedzīvotāju, apkārt valda posts, trūkums, sērgas un nāve. Bet, neskatoties uz to, latviešu pašnoteikšanās centieni laida arvien dziļākas saknes. Šo procesu sekmēja ne tikai politiķi, bet daudzi latviešu inteliģences pārstāvji – rakstnieki, žurnālisti, mākslinieki, tautsaimnieki.

 

Ikdienas dzīve cilvēkiem turpinās. Iznāk periodiskie izdevumi, piemēram, “Jaunā Latvija”, “Jaunākās Ziņas”, “Līdums”. Darbu atsāk grāmatu apgādi Rīgā, Limbažos, Cēsīs, Valmierā, Valkā. Izdod mācību literatūru, grāmatas par politiku, ekonomiku, lauksaimniecību, medicīnu. Plaši pārstāvēta ir daiļliteratūra – gan oriģināldarbi, gan tulkojumi un kalendāri.

 
Tematiskajā krājuma izlasē “Pirms simts gadiem Latvijā izdotās grāmatas” piedāvājam apskatīt 97 no vairāk nekā 200 grāmatām latviešu valodā, kas izdotas 1918. gadā.
  

 
Papildu informācija:

Augusts Zilberts

Sabiedrisko attiecību vadītājs

Latvijas Nacionālā bibliotēka

E-pasts: augusts.zilberts@lnb.lv