Pēdējos gados Latvijā aizvien vairāk aktualizē nedzirdīgi neredzīgo problēmas, tomēr joprojām nav zināms, cik tādu cilvēku dzīvo Latvijā un kā viņi apgūst valodu, saskarsmes prasmes, iegūst izglītību, dzīvo ikdienā. Tomēr par to, ka personas ar vienlaicīgu dzirdes un redzes zudumu spēj sasniegt ļoti daudz, liecina vairāki iedvesmojoši dzīvesstāsti, kuru vidū arī nedzirdīgi neredzīgās amerikānietes Helēnas Kelleres – rakstnieces, sabiedriskās darbinieces un skolotājas – dzīvesstāsts.
 
Tas, ko dzīves laikā paveica Helēna Kellere (1880-1968) savas talantīgās pedagoģes Annas Salivanas vadībā, ir patiesi apbrīnas vērts un izpelnījās cieņas un sajūsmas apliecinājumus no ievērojamākajiem pasaules cilvēkiem – Marka Tvena, Aleksandra Bela, Čārlija Čaplina, Eiropas karaļnamu pārstāvjiem. Viņa spēja pārkāpt pāri tumsas un klusuma uzliktajām robežām un veltīja savu dzīvi, lai palīdzētu citiem, stāstot par savu pieredzi un darbojoties kā cilvēktiesību aktīviste daudzās pasaules valstīs.
 
Kas bija Helēna Kellere, kuras dzīvei veltītas ne tikai viņas pašas un citu sarakstītās grāmatas, bet arī filmas un teātra izrādes, kā viņa komunicēja ar apkārtējo pasauli un spēja sasniegt tik daudz – par to iespējams uzzināt no 2018. gada 25. jūnija līdz 27. jūlijam izstādē “Helēna Kellere. Viņpus tumsas un klusuma” Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Daugavpils filiālbibliotēkā. 

Izstāde veltīta Pasaules nedzirdīgi neredzīgo dienai, kas tiek atzīmēta 27. jūnijā – Helēnas Kelleres dzimšanas dienā, un to veido bagātīgs Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Tifloloģijas kabineta sagatavotais izstādes materiālu klāsts, tai skaitā Braila rakstā un palielinātajā drukā. Izstādes eksponātu vidū – arī pašas Helēnas Kelleres 22 gadu vecumā sarakstītā grāmata “Mans dzīvesstāsts” audio formātā krievu valodā, savukārt latviski ieskaņota Aleksandras Toliverovas grāmata “Helēna Kellere – kādas neredzīgas un kurlmēmas meitenes dzīvesstāsts”.
  

 
Informāciju sagatavoja:

Jana Šlapaka

Latvijas Neredzīgo bibliotēkas

Daugavpils filiālbibliotēkas vadītāja