Lēmums balstīts ekspertu un būvniecības procesu uzraugošo institūciju rekomendācijās, ņemot vērā valstisku nepieciešamību projektu pabeigt līdz 2013.gada nogalei.

 

Šis ir juridiski korekts risinājums, kas vienlaikus ļauj ietaupīt valsts budžeta līdzekļus, kā arī pabeigt ēku līdz 2014. gadam, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, jo mazina iespējamos riskus būvniecības nobeiguma posmā. Valstiskā atbildība saistīta arī ar Latvijas pirmo Eiropas Savienības prezidentūru 2015.gada pirmajā pusē, kad  LNB ir plānota kā prezidentūras norises vieta.

 

KM norāda, ka lēmums bija jāpieņem, lai nepalielinātu LNB projekta izmaksas.

 

Iepirkuma pārtraukšanu un sarunu procedūras uzsākšanu ar esošo būvdarbu veicēju – Nacionālo būvkompāniju apvienību (NBA) par valstij izdevīgāko risinājumu atzinusi Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbalsta biedrība, būvuzraugs “Hill International”. Notikušas regulāras konsultācijas ar sabiedrību par atklātību “Delna”, lai rastu kopīgu risinājumu situācijā, kad esošā iepirkuma īstenošana nav iespējama tā vairākkārtīgas apstrīdēšanas dēļ, bet jaunu tik apjomīgu valsts iepirkumu sludināt nav iespējams ierobežoto būvniecības termiņu dēļ.

 

Gaismas pils projekts atklātības un sabiedrības iesaistes ziņā līdz šim ir bijis paraugs ikvienam citam sabiedriskas nozīmes būvniecības projektam un KM mērķis ir, lai šāda situācija saglabātos līdz ēkas nodošanai ekspluatācijā.