Bibliotēkas vadītāja Ruta Šeršņova atzina, ka lasītāji pēdējā laikā izvēlas vieglāku lasāmvielu, savukārt skolēni lasa obligāto literatūru, piedalās arī “Bērnu žūrijā”.

Pēdējos gados bibliotēkas apmeklētājus piesaista ne tikai ar grāmatām, laikrakstiem, žurnāliem, bet tās ir arī interneta publiskās pieejas vietas. Vadītāja pastāstīja, ka uz bibliotēku izmantot datorus nāk ne tikai jaunatne, bet arī cilvēki gados. Šēderē ir notikusi pensionāru apmācība datorprasmēs, vairāki cilvēki vēl arī braukuši uz trīs dienu mācībām Ilūkstē, arī pati Ruta Šeršņova neliedzot padomu.

 

No vecākās paaudzes aktīvas interneta lietotājas esot divas dāmas – Skaidrīte un Jekaterina, lasot ziņas, arī sludinājumus, kam radušas praktisku pielietojumu, pamēģinot pat spēles. Daudzi nākot uz bibliotēku, lai veiktu maksājumus, nodot pēdējos elektroenerģijas skaitītāju rādītājus, pārslēgt līgumus, cits arī lūdzot palīdzēt. Daži lietotāji pa epastu saņemtos, piemēram “Lattelecom” rēķinus bibliotēkā izdrukājot, pēc tam dodoties maksāt uz pastu.

 

Bibliotēkā apmeklētājiem ir pieejami četri “Trešā tēva dēla” projekta ietvaros saņemtie datori, piektais, kurš godam nokalpojis 12 gadus, nupat laikam ir savu darba mūžu beidzis. Apmeklētāji var izmantot ne tikai šos datorus, viņi var nākt uz bibliotēku ar saviem portatīvajiem datoriem un izmantot bezvadu interneta pieslēgumu. Tā kā signālu iespējams uztvert arī ārpus iekštelpām, tad labā laikā daži izmantojot šo iespēju, “vakaros tikai gaismiņas spīdot”.

 

Cītīgākie grāmatu lasītāji parasti ir pensionāri, bet ne tikai, pārsvarā starp lasītājiem ir sievietes. Taču bibliotēkas vadītāja minēja, ka čakli lasītāji ir arī daži vīrieši, piemēram, Leonīds Volčkovs un Andrejs Golubovs, daudz lasa jau minētā Skaidrīte Voiceka, avīzes un žurnālus regulāri lasīšanai ņem Meinartu ģimene.

 

Bibliotēkā darbojas arī rokdarbu pulciņš. Ruta Šeršņova pastāstīja, ka aktīvas dalībnieces ir septiņas rokdarbnieces, citreiz atnākot pat astoņas, deviņas, atkarībā no tā, vai konkrētā nodarbe, tēma ir interesanta, saistoša. Sācies viss 2011. gadā, kad mācījušies tapot uz grābekļiem. R. Šeršņova: “Sākumā domājām, ka pāris reizes sapulcēsimies, bet šī lieta iepatikusies, vēl vairākas sievietes iesaistījās.”

 

Rokdarbu pulciņā tiek apgūtas dažādas prasmes, piemēram, novembra pēdējā nedēļā mācījās pīt groziņus no avīzēm. Rokdarbnieces pulciņā māca pārējām savas prasmes, tāpat dažreiz tiek uzaicināti pratēji no malas. Mācīt jaunas prasmes bija atbraukusi pasniedzēja no Ilūkstes Jaunrades nama. Paveikto rokdarbnieces labprāt rāda arī citiem, veido izstādes.