“… ierastais uzskats, ka lingvistiskai mākslai Latvijā nav tradīcijas, ir nepamatots [..] Būtiskākā atšķirība no klasiskā lingvistiskā konceptuālisma paraugiem izpaužas apstāklī, ka Latvijas māksliniekus, šķiet, īpaši neuzrunā princips – noliegt mākslas darba vizualitāti. Tieši pretēji – tiek meklēta arī teksta vizualitāte, radīti tādi kā “teksta ķermeņi” ar savu apzināti iecerētu ekspresivitāti”, Aiga Dzalbe [1, 35].

 

Šajā sakarā prātā nāk citāts, ko kāds pirms pāris nedēļām rakstīja dzirdam par vācu valodu – ka žēl, ka vācu mākslinieki pārāk bieži izmanto angļu valodu, jo vācu valoda vienkārši izskatās ļoti skaisti. Kā Jums šķiet, ko šajā sakarā varētu pateikt par latviešu valodu? Un kura ir tāda vizuāli vissmukākā valoda?

“Vairums attēlu tēlu un domas konkrētību iegūst, pateicoties skaidrojošam tekstam vai attēla nosaukumam, bet mākslinieks vienlaicīgi spēlējas ar valodas ierobežotību. Vizuāli tēli iegūst savas aprises valodisku impulsu iedarbībā, bet tā ir pasaule, kas piemērota nedrošajiem, tiem, kas baidās atkāpties no logocentriskās kultūras racionalitātes. Tikpat labi par tēlu var kļūt burts, un
teksts – par attēlu”, Ilva Skulte [1, 12].

 

“Kā iespējams saprast attēlu? Kā mēs varam tam pietuvoties, turklāt, kad un kur div-pusējās attēla un subjekta attiecības kļūst tuvas?”, Pīternela Fermortela [1, 85].

 

Izdevuma atvēršanas pasākums ar izstādes kuratoru, mākslinieku un izdevuma tekstu autoru piedalīšanos, kā arī tekstgrupas “Orbīta” jaunāko dzejas video darbu priekšnesumu norisināsies š.g. 1. martā kim? 2. stāva izstāžu zālē no plkst. 19.00.

 

Izdevums “teksts=attēls” tiek izdots saistībā ar izstādi “TEKSTS=ATTĒLS”, kas norisinās kim? Laikmetīgās mākslas centrā no 9. februāra līdz 18. martam. Izstādē piedalās: Kristīne Alksne, Arturs Bērziņš, Juris Boiko, Ēriks Božis, Inga Brūvere, Ivars Grāvlejs (un Petra Petileta), Leonards Laganovskis, tekstgrupa “Orbīta”, Laura Prikule, Krišs Salmanis (un Daiga Krūze) un Gundega Strautmane.

 

Izdevējs: kim? Laikmetīgās mākslas centrs;
Teksti: mag.art. Aigas Dzalbe, dr.philol. Ilvas Skulte, kuratore un rakstniece Pīternela Fermortela (Pieternel Vermoortel).
Redaktore: Zane Onckule;
Dizains: Simone Kollere (Simone Koller)
Tulkojums: Anna Celmiņa;
Korektūra: Anda Baklāne, Ilze Jakuša – Kreituse

 

Paldies:
Valsts Kultūrkapitāla fonds, ABLV Charitable Foundation, ASV vēstniecība Latvijā, Šveices konfederācijas vēstniecība Latvijā, MMIC, Antalis AS, LNMM, Mūkusalas Mākslas salons, LMC, GroGlass, žurnāls Studija, izdevniecība Neputns, Barton&Guestier vīni, Valmiermuižas alus, Kolonna, VKN.
 
kim? Laikmetīgās mākslas centrs
Adrese:  Maskavas iela 12/1, Rīga, LV-1050, Latvija
E-pasts: kim@kim.lv
Tālr.: 67223321