Daudzi bērni zina, kā lasīt pareizi, taču dažādu iemeslu dēļ (kautrība, nervozitāte, bailes utt.) nespēj lasīt grupā vai skaļi. Viņiem nepieciešams īpašs atbalsts. Tādos gadījumos var palīdzēt kanisterapija (tulkojumā no latīņu valodas canis nozīmē suns) – bērni tiek mācīti lasīt, piesaistot īpaši apmācītus suņus. Šī prakse tiek plaši izmantota bibliotēkās un izglītības iestādēs daudzviet pasaulē – Somijā, ASV, Jaunzēlandē, Krievijā un citur. Pētījumi rāda, ka bērni, kas lasa priekšā suņiem, ātri pilnveido lasīšanas prasmes, jo suņi klausās ar lielu uzmanību, neizsmej runas defektus, nekritizē un nelabo, ja bērnam gadās kļūdīties. Tādējādi zūd psiholoģiskās barjeras, bērns atbrīvojas, aug viņa pašapziņa un pārliecība par savu varēšanu. Turklāt tiešs kontakts ar suņiem māca bērniem labestību, rūpes un līdzcietību.

 

Lai palīdzētu bērniem, kas dažādu iemeslu dēļ nespēj lasīt publiski citu priekšā vai skaļi, Daugavpils Bērnu bibliotēkā “Zīlīte” divu mēnešu garumā tika piedāvāts bezmaksas nodarbību cikls bērniem vecumā no sešiem gadiem. Projekta dalībnieku skaits bija ierobežots, kopumā tika iesaistītas 13 ģimenes.

 

Jau pirmajā iepazīšanās nodarbībā bērni tika aicināti nolasīt pāris teikumus no paša izvēlētas grāmatas, un viņi to darīja labprāt. Tas liecināja par suņu klātbūtnes pozitīvo ietekmi. Mazajiem lasītājiem tika stāstīts, kā sadraudzēties ar četrkājainajiem mīluļiem, lai bērnam un sunim veidotos labs kontakts.

 

Tālākajam darbam pieredzējušās kanisterapeites katram bērnam sastādīja individuālu nodarbību plānu, savukārt Bērnu bibliotēkas “Zīlīte” bibliotekāres piedāvāja plašu grāmatu klāstu atbilstoši bērnu vajadzībām un vēlmēm. Atsevišķā telpā bērns lasīja priekšā speciāli apmācītam grāmatu sunimborderkollijam Lūkam un labradoram Muhtaram – kanisterapeites Antoņinas Nackevičas un Natālijas Kovaļonokas uzraudzībā. Vienas nodarbības ilgums bija 20 minūtes, kas tika atvēlētas katram bērnam. Nodarbības notika reizi nedēļā, otrdienās. Pilnu apmācības ciklu veidoja sešas nodarbības.

 

Noslēguma pasākums, 4. decembrī, pulcēja gan projekta dalībniekus, gan arī citus interesentus, kuriem bija vēlme uzzināt par projektā paveikto un piedzīvoto. Kanisterapijas nodarbībās iesaistītās ģimenes, kā arī šīs idejas īstenotāji atzina, ka projekta mērķis ir veiksmīgi realizēts. Katru mazo lasītāju šis projekts ir pamudinājis kļūt atvērtākam, drošākam un pārliecinātākam par sevi un savām spējām. Vecāki uzsvēra, ka bērni sākuši lasīt gandrīz divreiz ātrāk, izteikuši savu iniciatīvu biežāk ielūkoties grāmatu lappusēs. Daži kanisterapijā iesaistītie bērni pauda vēlmi pat par sunīša iegādi. Kāda mamma pastāstīja, ka agrāk dēlam nebija intereses par dzīvniekiem, bet tagad viņš ir sadraudzējies ar kaimiņu kaķi.

 

Mazie lasītāji atzina, ka ļoti pietrūks nodarbību, kā arī draudzīgo skolotāju – grāmatu suņu Muhtara un Lūka –, kā arī viņu kompetento saimnieču sabiedrības. Arī projektā iesaistītās ģimenes vēlējās, lai nodarbības turpinātos ilgāk. Ceram, ka šis veiksmīgais un vajadzīgais projekts tiks turpināts nākamajā gadā.

 

Paldies visiem projekta dalībniekiem par atsaucību, līdzdarbošanos un sadarbību!