Medijpratība ir mūsdienu cilvēka rīcībspējas priekšnosacījums un viens no izglītības procesa pamatelementiem (mediju kompetence), kas mērķtiecīgā darbā ir attīstāma gan ģimenē, gan skolā, paplašinot bērna izpratni par mediju kā izklaides rīku uz mediju kā izziņas darbības atbalsta rīku.

 

Medijpratība ir prasme uztvert, saprast, analizēt, strukturēt un vērtēt saņemtos mediju vēstījumus, lai spētu atšķirt melīgu informāciju no ticamas, uztvert vēstījuma galveno domu un zemtekstu, efektīvi meklēt informāciju, strukturēt to un radīt savus, kvalitatīvus mediju vēstījumus.

 

Ir svarīgi apzināties, ka medijpratība attīstās tikai praktiskā darbībā un to ir nepieciešams integrēt ikvienā mācību priekšmetā. Lai sniegtu atbalstu pedagogiem medijpratības mācībā, Latvijas Interneta asociācija „Drošāka interneta centrs” ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstu ir izdevusi un skolām bez maksas piedāvā izdevumu „Pasaule tīmeklī” – starpdisciplināru mācību līdzekli skolēna medijpratības pilnveidei pamatskolā. Mācību līdzeklis palīdz apgūt kritiskās domāšanas, mācību, lasīšanas un rakstīšanas, diskutēšanas un argumentēšanas, kā arī sadarbības prasmes.

Mācību līdzeklis ir izmantojams dažādos mācību priekšmetos un klases audzinātāja stundās, tādējādi sekmējot mācību procesa kopveselumu un kompetenču pieejas īstenošanu.

 

Lai sniegtu atbalstu darbā ar izstrādāto materiālu, kā arī zināšanas par medijpratības lomu skolēncentrētā pedagoģiskajā procesā, tiks organizēti praktiski semināri dažādu mācību priekšmetu pedagogiem. Par vēlmi apmeklēt semināru „Pasaule tīmeklī” lūdzam rakstīt uz info@drossinternets.lv, norādot skolu un to pedagogu skaitu, kas vēlas piedalīties kursos.

 

Mācību materiāls „Pasaule tīmeklī” ir brīvi pieejams jebkuram interesentam, un to bez maksas var saņemt skolas un bibliotēkas. Vienai skolai dāvināsim 5-10 grāmatas eksemplārus, rēķinoties ar skolēnu skaitu izglītības iestādē. Rīgas skolotājiem visērtākā materiālu saņemšana: Eiropas Savienības mājā Aspazijas bulvārī 28 katru darba dienu plkst. 10.00-17.00; Drošāka interneta centra birojā Brīvības gatvē 214M-201 VEF biroju centrā, iepriekš zvanot +371 67281312.


Mājaslapā drossinternets.lv lejupielādei ir pieejama grāmatas elektroniskā versija.

 

Sīkāka informācija:

www.drossinternets.lv.