Apgāda “Zvaigzne ABC” pārstāve Bārbala Simsone pauda, ka īstam lasītājam vienmēr būs vajadzīgs paņemt grāmatu rokās un to šķirstīt. Pēc viņas teiktā, elektroniskās grāmatas pastāvēs līdzās papīra formāta grāmatām, bet nebūs dominējošas.

 

Apgāda “Jānis Roze” pārstāve Ilze Veisbārde pastāstīja, ka, iespējams, nedaudz izdoto grāmatu apjoms Latvijā samazinās, bet nevarētu teikt, ka papīra formāta grāmata drīzumā beigs pastāvēt. Pēc viņas domām, elektroniskās un papīra formāta grāmatas izmanto cilvēki ar dažādām vajadzībām. Veisbārde norādīja, ka, piemēram, dodoties ceļojumā, elektroniskā formā var paņemt daudz grāmatu, bet, lasot mājās, tas nav vajadzīgs.

 

Pēc apgāda “Atēna” pārstāvja Andra Karašauska novērojumiem, grāmata papīra formātā ir dzīvotspējīga. Arī izstādē pieprasījums pēc papīra formāta grāmatām esot. Karašauskis uzsvēra, ka elektroniskās grāmatas formāta esamība padara papīra formāta grāmatu tikai vēl ekskluzīvāku, jo tiek īpaši piedomāts pie tās izskata. Arī apgāda “Jumava” pārstāve piekrita, ka grāmatas papīra formātā savu vietu grāmatu tirgū nav zaudējušas.

 

Par Latvijas izdevēju iespējām Simsone komentēja, ka priecātos, ja varētu piesaistīt vairāk lasītāju. Viņa norādīja, ka tie, kuri jau lasa, to arī turpinās darīt, tāpēc jākoncentrējas uz jaunu lasītāju piesaisti. “Zvaigzne ABC” īpaši pievēršot uzmanību jauniešu auditorijai. Simsone atzīmēja, ka izdevniecībā esot īpaša jauniešiem domāta fantāzijas literatūra, kā arī katru gadu tiek rīkots jauniešu oriģinālliteratūras konkurss.

 

“Zvaigzne ABC” cenšoties finansējumu iegūt gan Valsts kultūrkapitāla fondā, gan no Eiropas Savienības, lai paplašinātu savu darbību.

 

Karašauskis stāstīja, ka, viņaprāt, izdevēji izkristalizējuši to, ko katrs grib izdot. Viņš atzīmēja, ka tādējādi katrai grāmatai ir atbilstošs izdevējs.

 

Karašauskis atzina, ka izstāde “Baltijas grāmatu svētki” izdevējiem ir iespēja prezentēt sevi. Pēc viņa teiktā, salīdzinot ar pagājušo gadu, apmeklētāju skaits ir audzis. Viņaprāt, izstāde šogad ir lielāka, krāšņāka un izstādes apmeklētāji mērķtiecīgāki. Karašauskis stāstīja, ka viņam jau pirms izstādes esot zvanīts un jautāts, vai būs iespējams iegādāties noteiktas grāmatas. Pretējs viedoklis bija izdevniecības “Jumava” pārstāvei. Viņa norādīja, ka nupat atgriezusies no grāmatu izstādes Lietuvā, kur tā ir bijusi daudz plašāka. Lietuvā neesot jādomā par to, kā reklamēt grāmatas, jo cilvēki tās pērkot paši. Salīdzinājumam, Latvijā cilvēki maz lasot grāmatas, ja negadās kāda, kura kļūst par sensāciju.

 

Nedēļas nogalē Ķīpsalas izstāžu hallē notika starptautiskā grāmatu un izdevniecību izstāde “Baltijas grāmatu svētki 2014”, kurā bija iespējams iepazīties ar izdevēju piedāvājumu, kā arī iegādāties grāmatas. Pasākumā bija iespējams arī satikt grāmatu autorus un tulkotājus. Izstādē notika arī jaunu grāmatu prezentācijas.