Plag.lt – patiesībā ir privātā iniciatīva. Tā tika radīta un testēta Lietuvā. Mūsu valstī Plag.lt darbojas jau vairāk, kā gadu, un to izmanto 1/5 no Lietuvas studentiem un katrs sestais Lietuvas augstskolu pasniedzējs.

 

Latvijai arī nolēmām piedāvāt šo akadēmiskā godīguma līdzekli. Risinājums ir dabīgs – latvieši lietuviešiem vienmēr bijuši tuvi ar savu mentalitāti, jūs mums esat saprotami. Situācija ar plaģiātu Latvijā ir līdzīga, jo, startējot Lietuvā, ieraudzījām, ka plaģiāts pa universitātēm peld plašā neapstādināmā straumē.

 

Latvijas akadēmiskajai sabiedrībai paveicās, ka tai būs ne vien institucionāla plaģiāta sistēma, bet arī alternatīva tai – plag.lv Mazajām valstīm bieži vispār nav efektīvi funkcionējošu plaģiāta sistēmu. Tagad Lietuva un Latvija būs izņēmums Eiropas kontekstā.

 

Kura sistēma izrādīsies labāka – institucionālā vai privātā, nolems paši studenti un pasniedzēji. Taču saprotams, ka institucionālā sistēma ne vienmēr atbildīs patērētāju prasībām. Ungārijas Sztaki augstskolas institucionālā plaģiāta sistēma jau gadu pēc savas funkcionēšanas zaudēja efektivitāti – tā tagad gandrīz neko neatrod.

 

Mūsu sistēma pilnībā attaisnojās Lietuvā, jo kā studenti, tā arī pasniedzēji vēlas zināt, cik plaģiāta procentuāli ir tekstā, kurā teksta vietā konkrēti un no kura avota tika veikts plaģiāts.

 

Mūsu sistēma atrod kā augstskolu zinātnisko pētījumu plaģiātus, tā arī valsts zinātnisko pētījumu, mācību grāmatu, tiesību aktu un vēl ap 12500 avotu plaģiātus – kopā vairāk, kā 1,2 miljoni dokumentu. Vismaz jau Lietuvā pasniedzēji izsakās – “kura sistēma būs labāka, to arī lietosim”. Neaizmirstiet, ka privātā iniciatīva bieži ir efektīvāka un labāka. Starp citu, pasniedzējiem tiek dota iespēja darbus pārbaudīt bez maksas, bet studentiem ir par maksu tikai papildus pakalpojumi – saņemt digitālo plaģiāta izteiksmi var bez maksas.

 

Ceram, ka latviešiem patiks mūsu radītā sistēma un tā būs vērtīga. Studenti varēs būt pārliecināti, ka viņu darbos nepaliks plaģiāts, bet pasniedzēji – ka viņiem iesniegtie rakstveida darbi ir oriģināli. Tātad ceram, ka šis gads iezīmēs svarīgas izmaiņas akadēmiskā godīguma jomā.