Visu nedēļu Galvenajā bibliotēkā apskatāma izstāde “Es pienāku klāt”. Darbu autors Pēteris Sidars ir mākslinieks, kas saņēmis atzinību neskaitāmās prestižās starptautiskās konkursskatēs Itālijā, Francijā, Lielbritānijā, Polijā, Spānijā, Ungārijā, citur Eiropā un pasaulē. Izstādē skatāmi viņa mākslinieciskie meklējumi un atradumi.

 

No 7. maija līdz 12. maijam Ventspils Galvenajā bibliotēkā norisināsies ekspresaptauja, kurā atbildot uz jautājumu, kā balsotu, ja referendums par Latvijas  iestāšanos ES notiktu šodien, varēs piedalīties ikviens. 

 

8. maijā plkst. 13.00 Galvenajā bibliotēkā tikšanās ar 2011. gada Eiropas Savienības Literatūras balvas ieguvēju, prozaiķi Ingu Žoludi. Balvu I. Žolude saņēma par stāstu krājumu “Mierinājums Ādama kokam”. Sarunu par literatūru Latvijā un Eiropā  vadīs literatūrzinātniece Andra Konste.

 

Savukārt opermūzikas mīļotāji 10. maijā 16.00 varēs noskatīties Baireitas opermūzikas festivāla, kas veltīts komponista Riharda Vāgnera daiļradei, DVD ierakstu un iepazīties ar audiovizuālo materiālu izstādi “Opera Eiropā”.

 

Skolēni varēs pārbaudīt savas zināšanas par Eiropas Savienību, bet pareizāko atbilžu autorus gaida balvas.

Pirms 62 gadiem, 1950. gada 9. maijā Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmanis, apzinoties Trešā pasaules kara draudus un, lai tos novērstu, aicināja Franciju, Vāciju un citas Eiropas valstis apvienot ogļu un tērauda ražošanu, kas tolaik veidoja militārās varas pamatu. Šo aicinājumu var nosaukt par “pirmo pamatakmeni Eiropas federācijas izveidē” ar kuru aizsākās Eiropas Savienības (ES) projekts. Kopš 1985. gada, kad Milānā ES valstu un valdību vadītāji pieņēma lēmumu par šī īpašā, Eiropai tik nozīmīgā datuma atzīmēšanu, 9. maijs tiek svinēts kā Eiropas diena.