Tikšanās galvenā tēma bija Andra Akmentiņa pirmais romāns “Skolotāji”, kas noslēdz izdevniecības “Dienas grāmata” 13 romānu ciklu “Mēs. Latvija, XX gadsimts.”  Rakstnieks pastāstīja, ka romānu viņš ir uzrakstījis gada laikā, ka gandrīz visi grāmatā atspoguļotie notikumi ir reāli un patiešām minētajā laika posmā notikuši. Galvenie varoņi ir izdomāti, salikti kopā no vairākiem skolotājiem vai arī viena skolotāja dzīve iemiesojusies vairākos tēlos. “Skolotāji” sākas ar Staļina bērēm un turpinās ar Hruščova “atkušņa” dzīves atainojumu. Romāns ir sadalīts četrās grāmatās – Sarmas grāmata, Tēva grāmata, Jāņa grāmata, Veltas grāmata un – katras centrā ir kāds lauku skolotājs vai skolotāja ar atšķirīgu dzīves pieredzi un savu skatījumu un izpratni uz notiekošo.   Andris Akmentiņš atklāja, ka viņa māte skolotāja lasījusi “Skolotājus”, līdz teikusi –“tu esi mani pazaudējis, jo sākumā viņa domāja, ka tas ir par viņas dzīvi,” paskaidroja rakstnieks. “Mierināju – tu esi iekšā trijās skolotājās.“

 

Savu stāstu par grāmatu “Skolotāji” autors sāka ar pēdējo nodaļu – Veltas grāmatu, pakāpeniski izejot cauri romāna vēstījumam un galveno varoņu dzīves notikumiem uz kārtējo pārmaiņu fona, iedziļinoties tā laika  cilvēku būtībā. Asprātīgais un labestīga humora pilnais stāstījums par šo sarežģīto laika posmu un tā laika cilvēku psiholoģiskais vērtējums salīdzinājumā ar mūsdienu sabiedrību, bieži lika pasākuma dalībniekiem smieties un  aizdomāties arī par savu dzīvi. Kas tad mēs esam, salīdzinājumā ar mūsu vecākiem un vecvecākiem, kādas ir mūsu dzīves vērtības?

 

Pasākumā turpinājumā Andris Akmentiņš pastāstīja par saviem nākotnes plāniem, ka gaidāms jauns dzejas krājums ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem. Topošā bērnu dzejas krājuma dzejoļu lasījums izsauca jautrību auditorijā un lika justies kā bērniem – viegli, jautri un atbrīvoti. Paldies dzejniekam Andrim Akmentiņam par šiem jaukajiem mirkļiem!

 

Tikšanās noslēdzās ar dziesminieka Andra Akmentiņa izpildīto dziesmu “Pļavās”.

 

 

Ziņu sagatavoja:

Dzidra Kalvāne

Līvānu novada Centrālās bibliotēkas

Pieaugušo literatūras nodaļas vadītāja