“Lai arī pastāv dažādi viedokļi par pareizo Dzejas dienu norises skaitu, esam pieņēmuši, ka šīs būs piecdesmitās. Par godu jubilejai un Eiropas kultūras galvaspilsētas gadam Rīgā festivāla programma ir izaugusi gan pasākumu un dalībnieku skaita, gan norises dienu ziņā. Milzīgā dzejas mīļotāju interese rāda, ka dzeja tiešām pievelk!” tā par šī gada Dzejas dienām saka projekta vadītāja Inga Bodnarjuka.

2014. gada gada Dzejas dienas  vislabāk raksturo trīs vārdi – svētki, sadarbība un viesi. Svētku šogad daudz: Dzejas dienām – 50, krievu dzejnieku un mākslinieku apvienībai “Orbīta”, kas ar plašu pasākumu klāstu svin jubileju- 15, bet starptautiskajam projektam “Dzejas brauciens” – 10 gadi.

Un jau 16. reizi notiks Kurzemes Dzejas dienas! Rit trešais rīkotājpilsētu aplis, kas nemainīgi ir: Ventspils  – Kuldīga – Talsi – Tukums – Saldus – Liepāja. Šādā kārtībā novadu pašvaldības saņem simbolisko Kurzemes Dzejas dienu atslēgu. Šogad Kurzemes Dzejas dienu saimnieki, solot dzejas ražas degustācijas laikā nebarot klausītājus ar zaļiem āboliem, ir Tukuma literāti.

Piektdien, 12. septembrī plkst.19.00, Kurzemes dzejas dienu programmā divpadsmit dzelzceļa stacijās Latvijā – Tukumā, Siguldā, Jelgavā, Spārē, Kuldīgā, Saldū, Reņģē, Liepājā, Ventspilī, Valmierā, Ogrē un Rēzeknē norisināsies muzikāli literāra interaktīva akcija jauniešiem “Sirds uz perona”. Akcijā iesaistīsies arī Islandes pilsēta Kópavogur.

Pasākums pirmo reizi notika 2011. gadā  Tukumā un pulcināja vien dažas pirmās bezdelīgas. Bet jau nākamajā – 2012. gadā – stacija “Tukums 1” bija jauniešu pilna un neviens nebija skubināms nolasīt līdzpaņemto dzejoli. 2013. gadā, pateicoties VKKF atbalstam, akcijā iesaistījās arī Sigulda un Jelgava. Pirmo reizi notika arī interneta videotiešsaiste. Tās bija īpašas sajūtas, kad jaunieši Vidzemē un Kurzemē cits citam lasīja dzeju, dziedāja, apmainījās jokiem, lepojās ar savām pilsētām un saviem dzejniekiem – novadniekiem. Siguldā pat bija repa dejas uz perona!

Katru gadu pasākumam ir sava devīze. Šogad tā ir “Biļete līdz Robežai”.  Robeža ir ietilpīgs jēdziens. Tā var būt gan valsts Robeža, gan atļaušanās Robeža, ko nedrīkst pārkāpt, gan privātā telpa, kur nelaižam garāmgājējus, gan arī  Robeža, aiz kuras atpakaļceļa vairs nav.

 

Ventspilī pasākums “Sirds uz perona” notiks autostacijā, Kuldīgas ielā 5. Pasākumā lasot dzeju, muzicējot un zīmējot piedalīsies 6.vidusskolas audzēkņi. Svinēsim Dzejas svētkus 12. septembrī plkst.19.00 Ventspils autostacijā kopā!