Tiksimies ar Valsts kancelejas darbinieci Līgu Peinbergu, Latvijas Kara muzeja Starpkaru nodaļas vadītāju Barbu Ekmani, Latvijas Nacionālā arhīva un Latvijas Valsts vēstures arhīva direktora vietnieci Dr. hist. Valdu Pētersoni, LNB Letonikas un Baltijas centra vadītāju Kristīni Zaļumu un galveno bibliogrāfi Lindu Krūmiņu, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktora vietnieci zinātniskajā darbā Irinu Zeibārti.

 

Novembra beigās klajā laistajā 800 lappušu biezajā izdevumā “1918.–1920. gads Latvijas Republikas Pagaidu valdības sēžu protokolos, notikumos, atmiņās” pirmo reizi apkopoti un izdoti Kārļa Ulmaņa (1877–1942) vadītās Pagaidu valdības (1918. gada 19. novembris–1920. gada 11. jūnijs) sēžu protokoli. Izdevumu papildina valstsvīru biogrāfijas, aculiecinieku atmiņas, fotogrāfijas un tā laika preses ziņas. Grāmata izdota apgādā “Latvijas Vēstnesis”.

 

Grāmatā ietvertais Latvijas vēstures posms ir politiski komplicēts. Kopumā šajā laikā pastāvēja trīs Ministru kabineti. Izdevums atbild uz daudziem interesantiem jautājumiem, piemēram, kas bija tie politiķi, kuri pirmie stājās jaunās Latvijas valsts dienestā, un kāpēc Liepāju var dēvēt par Latvijas pagaidu galvaspilsētu? Laikmeta sarežģītību atklāj arī Latvijas naudas vēsture. Kā norāda Dr. hist. Kristīne Ducmane, 1918. gada beigās jaunā Latvijas valsts mantojumā saņēma īstu naudas haosu: apgrozībā bija cara rubļi, Domes nauda, kerenkas, vācu markas, ostrubļi, ostmarkas, pilsētu parādzīmes – katra ar savu pirktspēju. Ziemeļlatvijā vēlāk parādījās Igaunijas naudas zīmes, Jelgavā savu naudu izlaida Pāvels Bermonts-Avalovs.

 

Izdevuma veidošanā izmantoti materiāli no LNB digitālajām kolekcijām “Zudusī Latvija” un “Periodika”, kā arī speciālajiem krājumiem: Letonikas un Baltijas centra, Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas, Sīkiespieddarbu nodaļas un Attēlizdevumu nodaļas. Daudzi materiāli publicēti pirmoreiz.

 

***

Attēlā: atklātne, kas raksturo situāciju Latvijas teritorijā pēc t. s. Bermontiādes (ap 1920. gadu). Autors: Kārlis Baltgailis. Avots: portāls “Zudusī Latvija”